Äldre östgötar ska ha trygg vård och omsorg

Signaturen ”Gör om och gör rätt” skriver i en insändare om en 90-åring som tvingas vänta på akuten då vårdcentralen inte hunnit skriva någon remiss till röntgen.

Enskilda vårdtagare ska inte märka av några organisationsgränser, skriver debattörerna.

Enskilda vårdtagare ska inte märka av några organisationsgränser, skriver debattörerna.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Insändare2020-02-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Ineffektivt med dubbla huvudmän i vården", 18/2.

Utifrån beskrivningen kan vi bara hålla med om att det behövs göras om och göras rätt. Östergötlands äldre ska ha en trygg vård och omsorg. Vi kommer aldrig acceptera att äldre hamnar i kläm för att samarbetet mellan regionen och kommunerna brister.

Vården och omsorgen om de äldre är ett område där samverkan mellan kommunerna och regionen blir särskilt viktigt. Många äldre har ett komplext vårdbehov och behöver ofta insatser från såväl äldreomsorgen som hemsjukvården och slutenvården. I samverkansorganet Samråd vård och omsorg jobbar regionen och länets kommuner för att utveckla denna samverkan. 

Vår målsättning är att den enskilde östgöten inte ska märka av några organisationsgränser utan få ta del av en sömlös vård och omsorg. I dagsläget är det regionenen som ansvarar för läkarmedverkan eftersom lagstiftningen inte tillåter kommunerna att ta det ansvaret, och för att säkerställa läkarmedverkan i de kommunala verksamheterna har en särskild överenskommelse om det slutits.

I en tid när andelen och antalet äldre växer kraftigt i Sverige är det viktigt att vi fortsätter att prioritera resurser till välfärden och hittar nya former för samarbete mellan regionen och kommunerna. Vi måste också bli bättre på att jobba mobilt och på nytt sätt. Mobil röntgen är ett exempel som kan utvecklas och komma fler äldre till del. 

För att förbättra mottagandet av äldre gör Region Östergötland en särskild satsning på 30 miljoner kronor till länets vårdcentraler. För att förenkla för våra mest sköra äldre ska vårdcentralerna erbjuda dessa ett eget telefonnummer som inte kräver knappval. 

Vårdcentralerna ska också erbjuda en fast vårdkontakt, så att den äldre inte möter en ny person varje gång. Vid behov ska vårdcentralerna även erbjuda hembesök.

Helena Balthammar (S), regionråd och ordförande i Samråd vård och omsorg
Anna Johansson (S), kommunalråd och vice ordförande i Samråd vård och omsorg