Alla måste delta för att uppnå jämställdhet

I dag är det den åttonde mars, den internationella kvinnodagen. En dag att lyfta fram det femte av FN:s globala mål för en hållbar framtid: Att uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt.

Låt oss kunna se tydliga framsteg nästa åttonde mars, skriver Linköpings Zontaklubb.

Låt oss kunna se tydliga framsteg nästa åttonde mars, skriver Linköpings Zontaklubb.

Foto: Lovisa Lindstrand

Insändare2022-03-08 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2015 skrev samtliga av FN:s medlemsstater under på de globala målen, men självklart startade inte arbetet att nå dem just i och med detta samlande dokument. Men hur långt har vi kommit?

Internationellt har var femte flicka gifts bort innan hon fyllt 18. Var tredje kvinna har utsatts för våld av sin partner eller någon annan man. Vi ser en sorglig historik över kvinnors utsatthet och brist på inflytande både internationellt och nationellt. 

Jämställdhetsmyndigheten i vårt land skriver ”I Sverige ska kvinnor och män ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhetsarbetet rör frågor om makt, inflytande, ekonomi, hälsa utbildning, arbete och fysisk integritet". En närmare granskning av de här områdena visar att vi har långt kvar för att nå dit.

Ju mer makt och inflytande en person har inom näringsliv, högre utbildning eller någon annan organisation, desto större sannolikhet är det att den personen är en man. Kvinnors disponibla inkomst är cirka 20 procent lägre än männens. Orsakerna är väl kända – kvinnor arbetar i högre utsträckning deltid, är föräldralediga längre än männen, arbetar i låglöneyrken och har högre sjukfrånvaro. Allt detta leder också till att pensionen är lägre för kvinnor

Vi måste komma åt grundorsakerna till en livslång orättvisa, där nedvärdering av det arbete som typiskt utförs av kvinnor och schablontänkande kring att kvinnor ska ta huvudansvaret för omhändertagande av närstående och sjuka sker.

Blunda inte för våld och övergrepp mot kvinnor. Jämställdhetsmyndigheten skriver också: Mäns våld mot kvinnor kan ses som den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle. Förutom lidandet för den som är utsatt påverkar våldet också närstående och ger stora kostnader för samhället”. Värt att notera här är att det även gäller psyksikt våld, sådant som förringande, skuldbeläggande och liknande. Hur reagerar vi då vi ser tecken på sådant? Hjälper vi och stöttar kvinnan, eller tittar vi bort?

En förändring förutsätter engagemang. Både män och kvinnor måste delta i ett utvecklingsarbete för att vi ska nå det angelägna målet om jämställdhet för alla. Inom Zonta arbetar vi för kvinnors och flickors rättigheter, hälsa, utbildning och ekonomi, lokalt och ute i världen. Ett ambitiöst mål, som kräver att många fler står upp för Sveriges och världens kvinnor och flickor. Låt oss kunna se tydliga framsteg nästa åttonde mars! Engagera dig du också!

 
 
 
 
 
 
Läs mer om