Angeläget ämne för Gamla Linköping

Gamla Linköping har uppdraget att skildra Linköpings historia, och det gör vi på många olika sätt.

Insändare2020-01-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Viktigt ämne även här", 28/1.

Just den tid som skildras i Norrköpings stadsmuseums utmärkta nya utställning ”Medlöperi och Motstånd” tar vi upp i vår egen stadshistoriska utställning, ”Historiskt magasin – 300 år av nyheter från Linköping”. Där skildras en nazistisk marsch med motdemonstration, som hölls i Linköping 1943. Vi skulle kunna göra mer av både den historien och andra händelser under Andra världskriget ur ett lokalt perspektiv.

Just nu visar vi utställningen ”En enkel biljett till Sverige” som skildrar arbetskraftsinvandringen från Italien till Linköping och SAAB under 1950-talet, ett samarbete med författaren Lars Danielsson. Söndagar i mars kommer vi att ha en föreläsningsserie kring invandring och integration, välkommen att ta del av den. 

I vårt pågående arbete med Linköpings militärhistoria har vi hittat en hel del spår av protyska värderingar inom officerskåren, liksom deltagande från Linköpings regementen i olika räddningsoperationer efter kriget, bland annat med Vita bussarna. 

Johan Perwe som har skrivit om nazismen i Norrköping arbetar med en uppföljande bok om Linköpings nazism, så ett samarbete kan bli aktuellt. Även Gunnar Elfström har efterforskat en del kring nazismen i Linköping. 

Tack för tipsen, det ger oss bekräftelse på att detta är ett viktigt och angeläget ämne för ett lokalhistoriskt museum att berätta om!

 Tina Karlsson From, museichef