Är den lokala kulturen ointressant?

Man vill ju tro att en lokaltidning skulle bry sig om lokalt producerad kultur, skriver Michael Nydén.

Fyra föreställningar av "Jesus Christ Superstar" var slutsålda. (Bilden är inte från den aktuella föreställningen)

Fyra föreställningar av "Jesus Christ Superstar" var slutsålda. (Bilden är inte från den aktuella föreställningen)

Foto: Arkiv

Insändare2019-11-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska kyrkan (Slaka-Nykils pastorat) i samarbete med Amatörteaterns riksförbund och Östgötateatern genomförde helgen 15-17 november fyra föreställningar av Jesus Christ Superstar i Gammalkils kyrka.

Fantastiska prestationer av såväl lokala förmågor i alla åldrar som professionella musiker kunde bevittnas av 2 000 personer – alla biljetter var sedan länge slutsålda. Slutresultatet av insatsen blev också att mer än 120 000 kronor kunde ges till Svenska Kyrkans internationella verksamhet ACT. 

Det här är lokala prestationer när de är som allra bäst. Mycket engagemang, professionellt genomförda föreställningar och stående ovationer av en fullsatt publik. Men var fanns Corren? 

Man vill ju tro att en lokaltidning med stora ambitioner att bevaka lokala nyheter också skulle bry sig om lokalt producerad kultur, men icke. Att publicera syndikerade film- och bokrecensioner och sända journalister till Konsert & Kongress för att titta på Sverigeturnerande shower går bra men att skicka någon till en kyrka några kilometer utanför centrum är tydligen svårt.

Michael Nydén, Ljungsbro

Svar:

Det är verkligen en på alla sätt imponerade prestation som genomförts i Gammalkils kyrka. Det var också därför vi tyckte det var viktigt att berätta om evenemanget i form av en intervju med initiativtagaren och kyrkomusikern Eva Jonasson som vi publicerade den 7 november inför premiären.

När det gäller recensioner har vi tyvärr inte möjlighet att bevaka allt som händer utan måste göra ett urval.

Micke Pihlblad, kulturchef Öst Media