Är det verkligen smittfarlig trängsel på biblioteken?

Vad menar kommunen? Ni var snabba med att stänga bibliotek och muséer. Men besöker ni biblioteken någon gång?

I dessa tider är det viktigt att lätt få tillgång till litteratur, inte minst för äldre, menar skribenten.

I dessa tider är det viktigt att lätt få tillgång till litteratur, inte minst för äldre, menar skribenten.

Foto: Johnny Gustavsson

Insändare2020-11-28 07:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Brukar det verkligen uppstå smittfarlig trängsel där? I affärer och restauranger är det ofta trängsel vissa tider men på biblioteken är det lätt att hålla avstånd, särskilt på huvudbiblioteket. 

Bokbussen som betjänar oss på landsbygden drog ni in. Där kunde man få sina beställda böcker som personalen sträckte ut genom ett fönster. Och för de som vill leta böcker inne i bokbussen, kan man låta en person eller en familj gå in en i taget. På de mindre biblioteken kan väl personalen se till att inte för många kommer in samtidigt. 

Som det fungerar nu måste alla göra sin bokbeställning till huvudbiblioteket, man får då löpnummer som man ska leta upp instuckna i böckerna på hyllor i foajén. Är det bättre ur smittsynpunkt att människor snurrar runt och letar boknummer? En gång fick vi dessutom fel nummer, mycket letande och ingen hjälp då biblioteket inte har någon personal där. 

Jag vill gärna höra motiveringen till beslutet. I dessa tider är det viktigt att lätt få tillgång till litteratur, inte minst för äldre, och hur rimmar beslutet med uppmaningen att föräldrar ska läsa mer för sina barn?

Irene Henrichsén

Svar

Vi förstår att det är många som påverkas av beslutet att stänga biblioteken och bokbussen. Det är tråkigt men syftar till att begränsa smittspridningen i samhället. 

Beslutet om en tillfällig stängning har fattats av kommunledningen efter det att Folkhälsomyndigheten skärpte de allmänna råden för Östergötland den 29 oktober. Många biblioteksverksamheter i Sverige har fått liknande nedstängningar liksom fler verksamheter inom kultur- och fritidssektorn. 

Vi beklagar att du upplevt vår nya rutin för utlämnande av böcker som rörig men vi gör vårt bästa för att förbättra den. Vi har även tagit fram andra tjänster. För de i riskgrupp och äldre erbjuder vi "boken kommer" samt "beställ en bokpåse" och vi sänder en hel del digitalt både för barn och vuxna. Nu hoppas vi att smittspridningen minskar och att vi inom kort får besked att vi kan öppna igen. 

Marie Sääf, Bibliotekschef