Skogen verkar därmed ta igen skadan från de senaste årens klena bärtillgångar och bjuder generöst in oss till en stundande skördefest där det bara är att ta för sig av de ädla råvarorna, gratis och närproducerat. Vår unika allemansrätt står för hela kalaset!
Vi får därmed möjlighet att skörda färska och ekologiska bär i gemytlig samvaro ute bland lingontuvorna – ofta med en fylld kaffekorg. Denna bärtradition finns det all anledning att värna och vara rädd om! Den ger oss en berikande naturupplevelse i "coronafri" miljö med känslan av att på egen hand ha producerat ett äkta livsmedel - där vi också idag med mer uppdaterade och effektiva skörderedskap, som till exempel bärräfsor, slipper mycket av det forna slitgörat i samband med bärplockningen.
Frågan är bara om vi som konsumenter kan motstå konsumtionssamhällets alltmer bekväma livsstil, där allt ska vara oss serverat, tillgängligt via varuhyllorna med bärburkar fyllda av tillsatser och konserverings- medel? Vår svenska skog utgör kärnan i vår välfärd. Samtidigt finns här ett svindlande slöseri med skogens rika bärtillgångar, där vi endast tar till vara några procent av bären – resten förfars. I nationalekonomiska termer handlar det om årliga förluster i miljardklassen.