"Arla borde skämmas!"

Arla tror sig fått en seger i och med domen igår. Men i själva verket har dom bevisat att dom gör allt för att försöka förstöra arbetstillfällen och framtida tillverkning av ost i Boxholm. Att dom inte skäms i Arlas ledning. I dessa tider behövs all tänkbar matproduktion i Sverige och en del av den vill Arla förstöra.

Skribenten tycker att Arla försöker förstöra framtida tillverkning av ost i Boxholm

Skribenten tycker att Arla försöker förstöra framtida tillverkning av ost i Boxholm

Foto:

Insändare2022-07-08 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finns det inte viktigare saker för Arla i dessa tider än att strida över en ost från ett mejeri från Boxholm som enligt Arla inte får heta Boxholms trots att mejeri funnits i Boxholm sedan 1890-talet? Ost kallad Boxholm skall bara få göras i ett megamejeri i Östersund. 

Dom påstår i media att utrustningen från Boxholms mejeri är viktig för Arla omgående då den ska till andra mejerier. Mycket intressant om så är fallet. Jag tror den kommer säljas eller skrotas. 

I tider då krig står vid dörren är lokal matproduktion av största vikt. Sverige skall ej vara beroende av ett fåtal utländska aktörer med ett fåtal större mejerier. 

Men nu finns en dom gällande inventarier och hur sjuk den än må vara så finns hopp, för glada bönder är kreativa även i motgång. 

Arla påstår att man ska lägga ner stridsyxan nu. Något som i alla fall inte jag tror på för Arla har skitit i många blå skåp och är numera främst ett danskt bolag till styre och värderingar med delvis svenska bönder och många av dom skäms för sin ledning och har ej stått bakom denna strid. 

Men nu ser vi framåt. Det finns flera val för fortsatt ost genom att överklaga eller köpa nytt material. Att få tag i saker som Arla skall ha enligt dom kan ta tid och kosta ett antal miljoner. Men en ny emission från Glada Bonden lär bli fulltecknad så kapital kan komma in. 

Vad gäller Boxholms kommun har striden ändock varit gynnsam då den hjälpt till bevara den anrika Osten på orten och Boxholm har fått massa marknadsföring och cirka tio arbetstillfällen, eventuellt fler, för en kostnad på cirka 750 000 kr. Vilken annan kommun skulle kunna lyckas med nåt så bra för en sådan liten summa? 

Jag tror på svenska bönder och levande landbygdbygd men jag tror ej på Arlas ledning.