Billig äldreomsorg inget att vara stolt över

Debatten om lagen om valfrihet (LOV) i hemtjänsten har pågått i Linköping de senaste veckorna. Som företrädare för tusentals pensionärer i Linköping vill vi ge vår syn på hur hemtjänsten idag fungerar.

Det blir allt svårare att hinna med det som för många äldre skapar livskvalitet och guldkant, menar skribenterna.

Det blir allt svårare att hinna med det som för många äldre skapar livskvalitet och guldkant, menar skribenterna.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2020-03-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många av våra medlemmar får hjälp av hemtjänsten för att klara sin vardag. Vissa av privata företag, andra av kommunen. Det finns ingen klar bild hos oss om kommunen eller privata företag skulle vara bättre eller sämre men den utveckling vi ser bekymrar oss.

Stressen har ökat för personalen. Vi vet att vissa besök ställs in på grund av personalbrist. Vi ser att det blir allt svårare att hinna med det som för många äldre skapar livskvalitet och guldkant – en promenad, en pratstund. Vår upplevelse är att personalen i hemtjänsten överlag består av personer med stort engagemang och hjärta – men det känns inte som att de nu får rätt förutsättningar.

Liselotte Fager (KD) som är ordförande i äldrenämnden brukar ofta lyfta att Linköpings äldreomsorg är bland de billigaste i landet – är det något att vara stolt över?

När kommunens egen hemtjänst nu också belagts med stora sparkrav, är vi rädda att det kommer försämra ytterligare såväl för de äldre som för personalen. Samtidigt ser vi hus där flera olika företags personal besöker boende flera gånger om dagen.

Man funderar över hur detta kan vara effektivt för kommunen och skattebetalarna? Vi förstår argumentet kring valfrihet, men en sådan valfrihet måste väl ändå förutsätta att alla alternativ är bra alternativ. När 14 av 20 hemtjänstföretag sagts upp i kommunen kan vi inte tro att så är fallet. 

Vi tycker att man borde kunna förvänta sig god omsorg och att pengarna går till rätt saker oavsett hur mycket eller lite kunskap man som äldre har om vilken utförare man kan lita på och inte. Om det skulle stämma att dåliga aktörer försvinner för att äldre slutar välja dem, då skulle väl inte kommunen behöva säga upp avtalen?

Vad vi förstått kan företagen också välja fritt var de vill etablera sig och inte, vilket innebär att möjligheten att välja ett visst företag inte finns för alla i kommunen. Detsamma gäller för övrigt Leanlink idag – de finns inte heller i alla delar av kommunen. Den som inte vill ha en privat utförare har idag således inte alltid möjlighet att välja bort det i Linköping.

Vi från PRO anser att äldreomsorgen behöver mer resurser, inte mindre! Vi har inte råd med att resurserna läcker ut. Kan vi lita på att pengarna går till rätt saker idag?

PRO Samorganisation i Linköping
Rolf Enquist
Sven Jonsson