Bryggföreningen: Måste vi lägga ner badplaten i Ekängen?

Enligt våra beräkningar räcker föreningens pengar i fyra år till, sedan måste vi lägga ner. Ska det verkligen behöva var så illa, frågar sig insändarskribenterna.

Vi håller just nu på att kartlägga vad som ska ingå i en kommunal badplats, skriver Dennis Höijer, gruppchef för mark och förvaltning på Linköpings kommun, i sitt svar.

Vi håller just nu på att kartlägga vad som ska ingå i en kommunal badplats, skriver Dennis Höijer, gruppchef för mark och förvaltning på Linköpings kommun, i sitt svar.

Foto: Erik Johansen/TT

Insändare2025-05-21 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköpings mest välskötta badplats vid Roxen finns i Östernäs i Ekängen. 

Under många år har kommunen bidragit med 10 000 kronor för alla utgifter föreningen har: sophämtning, gräsklippning, försäkring och underhåll av föreningens brygga. 

Enligt våra beräkningar räcker föreningens pengar i fyra år till, sedan måste vi lägga ner. Ska det verkligen behöva var så illa? 

Ekängen som växer och blir en av Linköpings största förort – med tusentals badsugna familjer – behöver denna oas.

Styrelsen i Östernäs bryggförening genom Helmut

Svar från Linköpings kommun:

Tack för ert engagemang för Östernäs badplats.

Vi håller just nu på att kartlägga vad som ska ingå i en kommunal badplats. Det handlar bland annat om kriterier som parkeringsmöjligheter, tillgänglig yta, toaletter och andra faciliteter. I det arbetet ingår också att se över de badplatser som i dag finns inom kommunens gränser, men som inte är kommunalt drivna – däribland Östernäs badplats.

Målet är att ta fram tydliga principer för när kommunen ger stöd till skötsel, eller när vi själva tar över ansvar för drift och utveckling av en badplats. Det här arbetet är viktigt för att vi på ett rättvist och långsiktigt sätt ska kunna stödja badmöjligheter i hela kommunen.

Vi har en pågående dialog med Östernäs bryggförening och kommer att återkomma inom kort med besked om hur en framtida hantering av badplatsen kommer att se ut.

Dennis Höijer, gruppchef för mark och förvaltning på Linköpings kommun