Hela artikeln är en beskrivning av ett ekonomiskt perspektiv som vid närmare eftertanke troligtvis inte hör hemma här.
Självklart kan vi inte låta sjukvården sluka hur stora resurser som helst utan någon styrning, och troligtvis så har det en gång i tiden funnits utrymme för effektiviseringar. Men med tanke på att dessa effektiviseringar pågått länge borde det utrymmet vara borta.
Sjukvården beskrivs som vilket privat företag som helst. Jag har själv arbetat större delen av mitt yrkesliv inom den privata sektorn och är väl bekant med de ekonomiska begreppen.
Men ärligt talat, hur väl ligger följande på tungan? ”Trots ett positivt totalresultat är det ekonomiska läget fortsatt allvarligt.” Begreppen passar så illa, vilket vi alla märker om vi bara stannar upp en liten stund. ”Produktionsenhet” – här pratar vi om cancervården. Vänta lite nu, hur blev vården av sjuka människor en produktionsenhet? Hur gick det till?
Det är tydligen på det viset att det är bland annat cancervården som har störst ”underskott”? Betyder det att man inte botat eller förlängt livet för många på ett tillräckligt bra sätt? Nej, man menar att cancervården överstigit sin budget.
Är det någon politiker som vågar säga att det kanske är fel på den lagda budgeten? Det är kanske dags att på ett tydligt sätt visa vad ett samhälle med hög klass och produktivitet inom den offentliga sektorn behöver i intäkter.
I samma tydliga beskrivning kan den politiker som vågar, visa vad det skulle kosta oss var och en och hur den bördan kan fördelas beroende på vad vi själva tjänar.
Bert Bergström