Svar på nyhetsartikeln "Experten: Tips för att sänka elkostnaden bara bluff" (22/10):
Som mångårig drifttekniker inom kraft-värme och någorlunda insatt i ämnet känner jag att jag behöver bemöta artikeln där Björn Karlsson menar att "tips att sänka elkostnaden är bara bluff". Det må vara att det för hushållsekonomin inte är en avgörande kostnadsbesparing att stänga av hushållsapparater för de flesta hushåll. Men i energikristider är ändå, anser jag, cirka 2 procent av Sveriges elförbrukning som apparater i standby drar (källa: Energimyndigheten) inte försumbart och att råda folk att låta bli ett dåligt råd.
Björn Karlsson menar att "fjärrvärme är en biprodukt av elproduktionen" och att "ju mer vi slösar desto mer el kan produceras". Det är förvisso sant att under sommarhalvåret när varmvatten och el produceras blir det ett värmeöverskott i framför allt avfallspannan på Gärstad som behöver kylas bort eftersom pannan måste gå med en viss minieffekt för att kunna fungera bra. Det löses genom att antingen kyla bort genom en stor luftkylare liknande en kylare på en bilmotor, och även att man erbjuder poolägare en värmeväxlare sommartid att värma sin pool med.
Så ja, på sommarhalvåret kan man med gott samvete använda fjärrvärme när det finns värmeöverskott. Men inte så här års när man behöver mycket effekt att värma fjärrvärmenätet, inte bara med sopor på Gärstad, utan med mycket träflis och även olja när det blir ett antal minusgrader.
Så att som innehållet i artikeln gör gällande att det på något sätt skulle vara miljövänligt att slösa med fjärrvärme är ett helt felaktigt och dåligt råd.