Det är inte bara pengar som behövs i äldreomsorgen

Att ösa pengar över äldreomsorgen räcker inte. En helt annan inriktning är nödvändig.

Det krävs en insikt om konsekvenserna som delar av äldrereformen förde med sig, menar skribenten.

Det krävs en insikt om konsekvenserna som delar av äldrereformen förde med sig, menar skribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-10-07 06:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Januaripartierna kom överens om sitt 73-punktsprogram 2019 fanns tyvärr inte äldreomsorgen med.

Är det så att Coronapandemin haft det goda med sig att ett uppvaknande har skett och att partier har upptäckt behoven inom äldreomsorgen, vilket ger avstamp i den nyligen presenterade statsbudgeten.

Nu är det inte bara pengar som behövs. Det krävs en insikt om konsekvenserna som delar av äldrereformen förde med sig.

På ett olyckligt sätt delades ansvaret mellan regioner och kommuner. Att bara ösa pengar räcker inte. En genomgripande och grundlig reformering är nödvändig. Kommunerna måste få mera resurser till vården av äldre. Den medicinska kompetensen måste förtydligas och få rejäla resurser. Ett led i det kan vara att kommunerna ges möjligheter att anställa läkare med kompetens inom frågor som rör äldre personer. Det behövs personer med gedigen kunskap angående äldrefrågor både vad gäller medicinsk kunskap och sociala frågor liksom boendemiljöer.

Ett led i detta kan vara det initiativ som Linköpings kommun nyligen presenterat och tagit beslut om vad gäller en reformering av hemtjänsten. Den nya modellen innebär ett samlat ansvarstagande vad gäller vården och omsorgen där utförare får ett samlat ansvar för rehabilitering, hälso o sjukvårds insatser och hemtjänst.

Vår vision är ett samhälle där människor kan åldras med bibehållet självbestämmande, med egen valfrihet och medinflytande. Ett samhälle där seniorer möts med respekt och värdighet för sina erfarenheter och förvärvade kunskaper.