Det är inte hållbart att riva ett helt kvarter

Vi är idag väl medvetna om den klimatpåverkan våra handlingar har. Är det då verkligen försvarbart att riva ett helt kvarter för att bygga nytt?

Det nu rivningshotade kvarteret har i en antikvarisk utredning bedömts vara av kulturhistoriskt värde, menar skribenten.

Det nu rivningshotade kvarteret har i en antikvarisk utredning bedömts vara av kulturhistoriskt värde, menar skribenten.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2020-11-30 06:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi står inför stora utmaningar när det gäller att minska vår klimatpåverkan. För att nå dit måste utsläppen av växthusgaser minskas och byggbranschen står för en stor del av dem. Vi kan idag bygga klimatsmart, med effektiva system, goda isolervärden och koldioxidneutralt genom att använda trä som byggnadsmaterial. 

Trots nya tekniker är det mest hållbara ur klimatsynpunkt att utgå ifrån och ta tillvara på det vi redan har. Uppförda byggnader har betalat sitt klimatavtryck. Därav bör vi underhålla, renovera och energieffektivisera våra befintliga byggnader snarare än att byta ut, riva och bygga nytt. 

Likväl vill Castellum och Linköpings kommun riva ett helt kvarter i centrala Linköping för att bygga nytt. Ett kvarter som idag består av lokaler, kontor och lägenheter. Det de önskar bygga i kvarteret är just det, lokaler, kontor och lägenheter. Det är inte hållbart. 

Att de strävar efter att den nya byggnaden ska uppfylla miljöbyggnad guld och vara koldioxidneutral är av mindre betydelse när projektet föranleds av en omfattande rivning och den klimatpåverkan det innebär. Det nu rivningshotade kvarteret har dessutom i en antikvarisk utredning bedömts vara av kulturhistoriskt värde, men anses ändå inte värt att bevara. Det får mig att undra vad syftet med en sådan utredning är när utfallet inte tas hänsyn till.

Mitt förslag är att utveckla, energieffektivisera och bygga på befintligt kvarter med nya våningar som innehåller de nya kontor och bostäder som efterfrågas. Det är ingrepp som har betydligt mindre inverkan på klimatet än vad en rivning har. Det är hållbarhet.