Det har gått prestige i Roxenbadenärendet

Det sägs att man får vad man förtjänar. Vad vi boende i Roxenbaden har gjort för att hamna i rådande rävsax kan man verkligen fråga sig.

Insändarskribenten hoppas att förnuftet får råda och att det nu välfungerande området Roxenbaden inte förstörs.

Insändarskribenten hoppas att förnuftet får råda och att det nu välfungerande området Roxenbaden inte förstörs.

Foto: Åke Karlsson/arkiv

Insändare2021-09-11 09:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen vill bebygga sin prima åkermark med 30-tal hus i ett område, som av bland annat länsmuseet, klassats som värt att bevara i sin nuvarande form. 

För det kräver man att områdets vägar ska byggas om, och tycker att vi redan boende ska stå för hela den kostnaden. Prislappen är ännu okänd, men beräkningar talar om minst en halv miljon kronor per fastighet.

Kommunen vill alltså skyffla över hela huvudmannaskapet för nya vägar och menar dessutom att vissa privatägda naturområden, plus två små badplatser, ska lösas in av oss boende, upplåtas som allmän mark och skötas av oss boende.

Vi har fått en detaljplan, komponerad av säkert välbetalda tjänstemän i Linköpings kommun, som enligt Mark- och miljödomstolen i Växjö var på gränsen till olaglig. 

Domstolen underkände i stort sett allt i planen. Då överklagade kommunen beslutet med hjälp av en advokat, som ska göra deras jobb, dessutom med förlängd överklagningstid. Vad kostar den "hjälpen"?

När vi boende ombads inkomma med synpunkter på detaljplanen under tre veckor befann sig kommunens tjänstemän på semester. Då fanns inte någon möjlighet till förlängd överklagandetid.

Det verkar som om det gått prestige i detta ärende. Lantmäteriet ska beräkna kostnaden för vad det hela kommer att kosta, men den enda kostnadsuppgift vi hittills fått är att lantmäteriet tar 30 000 kronor för varje förrättning. Det torde inte räcka med ett besök ...

Byggnadskontoret säger, att om överklagandet inte går igenom måste ärendet återremitteras till kommunstyrelsen, eftersom kostnaden för kommunen då blir för stor.

Men kostnaden för oss privata husägare då, varav hälften är pensionärer, vem bryr sig om den?

Det tycks föreligga ett slags personlig vendetta i hela detta ärende. Trots att det avhandlats i 14 år har inget politiskt parti visat intresse för vad som händer i området. Ett uttalande om att en förtätning höjer värdet på befintliga byggnader, samt att banken "gärna lånar ut pengar" till sådana här projekt, klingar både falskt och ogenomtänkt.

Men snart är det valår så kanske en och annan politiker kommer att vakna till.

Det vore klokt om tjänstemännen svalde stoltheten och började om från början. Avlopp vill ju de flesta ha nu när priset sjunkit från 230 000 till 129 000 per hushåll, så jag hoppas att förnuftet får råda och att våra folkvalda inte tillåts förstöra ett i nuläget väl fungerande område.