Ekologiskt ger ökad hållbarhet

Den senaste tiden har ekologisk odling fått oförtjänt hård kritik, skriver Anna Johansson, Hovby.

Den senaste tiden har ekologisk odling fått oförtjänt hård kritik, skriver Anna Johansson, Hovby.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Insändare2019-01-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Rata ekologiska produkter", 13/1.

Under senaste månaden har en artikel i tidningen Nature rapporterats och diskuterats som om ekologiskt skulle vara sämre för klimatet. Den skeva vinklingen, där fakta togs ur sitt sammanhang, fick Sveriges Radio med flera att gå ut med en rättelse. Det har tyvärr inte fått så stor uppmärksamhet.

Vi kan väl alla vara överens om att vi måste sträva efter ett mer hållbart samhälle. I det ingår att sluta kretsloppen av näringsämnen och öka användningen av lokala resurser. Även om det innebar utmaningar för oss, kändes därför valet för 20 år sen att gå över till ekologisk produktion på vår gård helt rätt.

Det bidrar till den biologiska mångfalden, ger ökad välfärd för våra djur (då mjölkkor, nu stutar som betar i våra naturbeten) och minskad kemikalieanvändning, som ger renare vatten.

Ekoodlingens skördar är cirka 80 procent av det konventionella men det varierar mycket mellan olika grödor och områden. Vad vi vinner som lantbrukare är att slippa använda kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel som till exempel fosfor, som är en ändlig resurs som bryts i gruvor och kväve, som slukar fossil energi vid framställningen. Vi tillför näring till åkern främst genom stallgödseln och har en växtföljd där det ingår vall och kvävefixerande baljväxter.

Globalt tillförs det redan nu mer kväve inom jordbrukssystemen än vad planeten tål. I många utvecklingsländer rapporteras om ökade skördar med ekologiskt lantbruk på grund av att det ger ökad mullhalt och bördighet, minskad erosion och även bättre arbetsvillkor utan gifter.

Satsningar på svensk ekoproduktion och efterfrågan från såväl enskilda konsumenter som våra kommuner driver fram forskning och brukningsmetoder som bland annat ger större, stabilare och jämnare skördar och som hela det svenska jordbruket kan dra nytta av.

Ett exempel på när ekobönderna gått före är utfodring med svenska ärtor och åkerbönor som proteinfoder till djuren istället för importerad soja som kan vara odlad på marker där regnskog huggits ner.

Som så mycket annat är lantbruk och odling komplext och vi måste se till helheten. Svensk ekologisk produktion har utmaningar men utvecklas hela tiden. Den ökar möjligheten för Sverige att nå miljökvalitetsmålen, ökar lönsamheten för hela det svenska lantbruket, minskar sårbarheten för vår livsmedelsproduktion vid en kris och bidrar långsiktigt till en levande landsbygd.

Anna Johansson

Hovby

Styrelseledamot i Ekologiska Lantbrukarna Östergötland

Läs mer om