En välkommen resursförstärkning

Elin Andersson ställer ett antal frågor rörande framför allt statsbidraget för förbättrad arbetsmiljö och arbetsvillkor för lärare i socioekonomiskt utsatta områden.

Insändare2021-09-28 08:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

Detta bidrag är en välkommen resursförstärkning men som med alla andra riktade statsbidrag är osäkerheten stor i hur långsiktig statens satsning blir. Det är därför viktigt att använda bidraget på ett effektivt sätt som ger resultat över tid. 

För att få ut mest effekt har förvaltningen jobbat nära de rektorer som berörs och deras arbetslag. Varje rektor har fått inkomma med tankar på hur de bäst ser att detta resurstillskott ska kunna användas.

Listan på insatser är lång och omfattar bland annat kompetensutveckling, avlastande stöd i form av mentorer och tekniska hjälpmedel och ett samarbete med universitetet. 

Det viktigaste har varit att ge skolorna själva möjligheten att utforma användandet på bästa sätt så att det går att få en effekt även efter att statsbidraget upphört.

Sen är det med bestörtning jag läser att skribenten frågar när vi ska sluta se ned på lärare i de utsatta områdena. Ingenting kunde vara mer felaktigt. 

Lärarna i de utsatta områdena är kommunens viktigaste i resurs i arbetet att bryta utanförskapet och dessa skolor är också de som tilldelas mest resurser.

Att bryta segregationen är ett av Allians för Linköpings viktigaste mål. Det innebär allt ifrån direkta trygghetsinsatser i de utsatta områdena till en långsiktig utveckling av skolan. 

Men vi kan inte göra allt och det kommer krävas betydligt större förändringar från statligt håll för att långsiktigt vända utvecklingen.