Etanol i tanken ger bra miljövinst

Bränlset E85 har försvunnit ur debatten, tyvärr, skriver signaturen Miljövän.

Bränlset E85 har försvunnit ur debatten, tyvärr, skriver signaturen Miljövän.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Insändare2019-09-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr har miljöbränslet E85 har försvunnit ur debatten, och börjar nu även att försvinna från en del bensinmackar.

E85 består av 85 procent etanol och 15 procent bensin, där 85 procent av koldioxidutsläppen ersätts med vattenånga jämfört med vanlig bensin. Man minskar alltså koldioxidutsläppen med 85 procent per liter förbrukat drivmedel. Sedan förbrukar man cirka 15 procent mer drivmedel med E85 jämfört med bensin så den reella reduktionen av koldioxid blir i storleksordningen 70–75 procent. Inte dåligt det.

Det uppmärksammades för några år sedan att både produktion i Sydamerika och frakten till Sverige hade en stor miljöpåverkan och då svalnade intresset för detta bränsle från politiskt håll.

Men så behöver det ju inte vara.

Naturligtvis ska vi inte importera etanol från Sydamerika med den negativa klimatpåverkan detta innebär, utan producera i Sverige. Råvara råder det ingen brist på med all skog och allt skogsavfall vi har.

Produktionsanläggningar förslagsvis 3–4 stycken (vid sidan om den som finns i Norrköping, finns kanske någon mer) kunde spridas över landet från norr till söder för att därigenom även minimera transporterna av bränslet, E85.

Att subventionera en utbyggnad av etanolproduktion är en högavkastande investering i klimatet från statens sida, och lyckligtvis är det så att de flesta bensindrivna bilar/fordon med en enkel ombyggnad anpassas för E85. Infrastrukturen för distribution/försäljning av E85 finns ju redan på de flesta bensinstationer, så där behövs inga ytterligare investeringar.

Prisskillnaden mellan 95 oktan och E85 är idag cirka 4 kronor till E85:s fördel. Här finns utrymme för någon kronas prisökning av E85 för att delfinansiera utbyggnaden av etanolproduktionen.

Vill vi göra något åt vår klimatpåverkan finns det här en lågt hängande frukt att plocka. Gör det enkelt, satsa där man får störst miljövinst per satsad krona.

Miljövän

Läs mer om