Ett år efter nedläggningen av Lotsen: "Många mår väldigt dåligt"

Nu efter ett år visar det sig att trycket på Hantverkshuset är för stort. Lokalen är för liten, besökarna är för många och personalen är för få, skriver en anhörig.

Hur kan socialförvaltningen och i slutändan våra politiker behandla personer med psykisk ohälsa på det här sättet, skriver en anhörig.

Hur kan socialförvaltningen och i slutändan våra politiker behandla personer med psykisk ohälsa på det här sättet, skriver en anhörig.

Foto: Dennis Petersson/Corren arkiv

Insändare2025-04-15 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våren 2024 beslutade styret (M+S) i social- och omsorgsnämnden att Lotsen skulle läggas ner eftersom socialförvaltningen behövde spara pengar. Vi var många som protesterade mot beslutet, besökare, personal och anhöriga. Lotsen var ju sedan 20 år tillbaka en välskött fungerande mötesplats som var viktig för personer med olika typer av psykisk ohälsa. Varje månad besöktes Lotsen av cirka 100 personer. Vad skulle hända med alla dessa besökare om Lotsen lades ner? 

Politiker i styret (M+S) och ledande chefer i socialförvaltningen lovade att alla besökare på Lotsen skulle erbjudas annan sysselsättning. Alla var välkomna till den öppna verksamheten på Hantverkshuset. Det fanns dock farhågor om att det kunde bli problem med för många besökare på Hantverkshuset.

Nu efter ett år visar det sig att trycket på Hantverkshuset är för stort. Lokalen är för liten, besökarna är för många och personalen är för få. Ledningen för Hantverkshuset känner sig därför tvingad att utestänga flera av besökarna för att få verksamheten att fungera. Bland de som nu utestängs finns flera besökare som tidigare varit många år på Lotsen och som blivit lovade daglig sysselsättning på Hantverkshuset. Att antalet besökare skulle öka på Hantverkshuset var förväntat. När man lade ner Lotsen och hänvisade besökarna till Hantverkshuset var det inte förvånande att det skulle bli trångt där.

Hur kan socialförvaltningen och i slutändan våra politiker behandla personer med psykisk ohälsa på det här sättet? Först stänger man Lotsen som var deras trygga plats i tillvaron och hänvisar dem till Hantverkshuset och sedan när de efter ett år har börjat anpassa sig där så blir de utestängda på grund av för många besökare. Det är helt fel att plötsligt utestänga besökare som varit med i verksamheten under flera år och som i det här fallet också har psykisk ohälsa. 

De utestängda besökarna känner sig nu besvikna och mår väldigt dåligt. Många saknar daglig sysselsättning och dessutom saknar de gemenskapen och sina vänner på Hantverkshuset. För personer med psykisk ohälsa är det svårt att hitta annan sysselsättning som är likvärdig med den som finns på Hantverkshuset. 

Nu måste politiker och Socialförvaltningen se till att hålla det man har lovat. De personer som tidigare var på Lotsen måste få vara kvar på Hantverkshuset.