Ett godtyckligt beslut efter mer än två års arbete

Som förtroendevald för en bostadsrättsförening vill man göra sitt bästa för föreningen och de boende. Man är ju som sagt förtroendevald.

Linköpings kommun avslog bostadsrättsföreningens ansökan om att friköpa tomten.

Linköpings kommun avslog bostadsrättsföreningens ansökan om att friköpa tomten.

Foto: Peter Jigerström

Insändare2020-04-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Föreningen har ett tomträttsavtal med Linköpings kommun (vi äger således inte tomtmarken utan hyr av kommunen sedan 1981). Styrelsen bedömde att ett köp borde vara en fördel och kontaktade kommunen. Vi blev välvilligt bemötta och en beräkning av köpesumman (friköpspris) skulle tas fram enligt mejlkontakt 19/10 2018 där kommunens tjänsteman, redan då, ber om ursäkt för att vi fått vänta. Preliminärt pris meddelas 23/10 2018. 

I demokratisk ordning får förtroendevald ordförande föreningens stämma att besluta om att genomföra ett köp. Och har naturligtvis på demokratiskt vis beskrivit möjligheten att köpa och fördelarna för alla boende som vi bedömer det. Kontaktar flera banker för att få de bästa lånevillkoren. Får så småningom fram i alla nödvändiga avseenden godkända villkor. 

Efter flera kontakter med kommunen får vi mejlbesked om att vår ansökan om friköp ska behandlas på kommunstyrelsens sammanträde i mars 2019. Inget besked kommer utan vi måste påminna igen. Ett avslag kommer per telefon från en tjänsteman. Vi begär ett skriftligt besked med motiveringen till avslaget. Enklaste vägen borde väl vara att hänvisa till kommunstyrelsens skriftliga beslut. 

I stället får vi ett mejl där tjänstemannen åberopar ett samtal med samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok ”att med hänsyn till det rådande ekonomiska läget för kommunen har ett beslut om att inte medge friköp fattats”, 19/11 2019.

Ett godtyckligt beslut efter mer än två års arbete av vår förtroendevalda styrelse. Vi måste inför medlemmarna redovisa hur vi hanterat frågan. 

Vi anser att kommunens förtroendevalda politiker behandlar oss på ett nonchalant sätt. Är det värdigt vår stolta kommun som säger att ”idéer blir verklighet”? Inget utdrag ur beslutsprotokoll, ingen som vi tycker, saklig argumentering. För oss en stor fråga som handlar om några tiotusentals miljoner kronor. För kommunens tjänstemän och förtroendevalda politiker en ”liten” fråga i en stor kommun som kan behandlas så här?

I förtroendebranschen kan man bara bli omvald om man motsvarar förtroendet. Undrar om alla har förstått det? Som lök på laxen meddelar kommunens tjänsteman 26/2 ”att efter kontakt med kommunens jurist meddelas att beslutet kan inte överklagas”, även detta citat ur mejl. 

Styrelsen i Brf HSB Vintunnan i Linköping

Fotnot: Linköpings kommun har valt att avstå från att bemöta insändaren.