Facket silar mygg och svÀljer kameler

Varför jobbar dessa biltekniker kvar pÄ Tesla om förhÄllandena Àr sÄ vedervÀrdiga? En kompetent biltekniker fÄr annat jobb alla dar i veckan, menar insÀndarskribenten.

Ingenstans, vad jag sett, har nÄgon TeslaanstÀlld trÀtt fram och berÀttat om under vilka odrÀgliga förhÄllanden de jobbar och som mÄste avhjÀlpas med ett kollektivavtal, menar insÀndarskribenten.

Ingenstans, vad jag sett, har nÄgon TeslaanstÀlld trÀtt fram och berÀttat om under vilka odrÀgliga förhÄllanden de jobbar och som mÄste avhjÀlpas med ett kollektivavtal, menar insÀndarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

InsÀndare2023-12-18 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Just nu pĂ„gĂ„r en konflikt mellan IF Metall och Tesla angĂ„ende kollektivavtal. Kollektivavtal Ă€r sĂ€kert bra men faktiskt frivilligt att teckna, men enligt IF Metall mĂ„ste alla ha det. 

Tesla har cirka 130 personer anstĂ€llda i Sverige och dĂ€r, enligt olika uppgifter, 10–20 procent Ă€r fackanslutna, det vill sĂ€ga 13–26 personer. Ingenstans, vad jag sett, har nĂ„gon TeslaanstĂ€lld trĂ€tt fram och berĂ€ttat om under vilka odrĂ€gliga förhĂ„llanden de jobbar och som mĂ„ste avhjĂ€lpas med ett kollektivavtal. Det Ă€r enbart IF Metalls version som basuneras ut i media. Varför tar ingen tidnings grĂ€vande journalister (som de tycker sjĂ€lva) tag i detta och belyser vad som gĂ€ller pĂ„ Tesla? Varför jobbar dessa biltekniker kvar pĂ„ Tesla om förhĂ„llandena Ă€r sĂ„ vedervĂ€rdiga? En kompetent biltekniker fĂ„r annat jobb alla dar i veckan.

Det jag tycker vore mera samhĂ€llsnyttigt att fackföreningarna, inte bara IF Metall, lade energi pĂ„ Ă€r att bekĂ€mpa den svarta arbetskraften och det kriminella inflytandet inom framför allt byggbranschen. DĂ€r jobbar tiotusentals mĂ€nniskor till lĂ„ga löner, under slavliknande förhĂ„llanden och med bristande sĂ€kerhet. DĂ€r försvinner mĂ„nga miljarder pengar i skatt eller rinner ner i kriminellas fickor. Jag lyssnade pĂ„ ett föredrag av en polis pĂ„ Linköpings bibliotek i höstas och fick dĂ€r en skrĂ€mmande inblick i hur det kan se ut pĂ„ vissa arbetsplatser. DĂ€r belystes frĂ€mst olika bilverkstĂ€der, massagesalonger och assistansbolag, men enligt föredragshĂ„llaren Ă€r det mycket illa Ă€ven i andra branscher. 

DĂ€r tycker jag fackföreningarna har en mycket stor, men sĂ€kert svĂ„rare, uppgift att engagera sig i. Kraftfulla fackliga aktioner dĂ€r skulle innebĂ€ra en sanering i trĂ€sket och dessutom löna sig samhĂ€llsekonomiskt. Nu Ă€gnar man sig i stĂ€llet Ă„t att, av prestigeskĂ€l, blĂ„sa upp ”hitte-pĂ„-problem” till orimliga proportioner i en aktion som det Ă€r tveksamt om arbetstagarna pĂ„ Tesla vill ha. 

Verkar vara som att skjuta mygg med kanon!

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om