Färre hyrläkare är goda nyheter

Politikerna måste agera mot det dyra hyrläkarsystemet, menar Lars-Inge Larsson.

Politikerna måste agera mot det dyra hyrläkarsystemet, menar Lars-Inge Larsson.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2019-09-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hyrläkarnas andel har minskat med 2 procent. Vilken glad nyhet som rapporteras i Corren den 20 september. Tyvärr så har kostnaderna för sjuksköterskorna ökat med 17 procent, totalt 95 miljoner, enligt SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) halvårsrapport.

Samhället kämpar för att få vården att fungera på ett bra och jämlikt sätt. Samtidigt håller riskkapitalisterna (de som redan har mera pengar än de behöver) på med att på ett lättvindigt sätt ta för sig av skattepengar, även fattigpensionärernas.

Hyrläkarsystemet är ett monopol där bemanningsföretagen köper legitimerade läkares tjänster utan konkurrens och säljer till landstingen. Nu har den trenden i vart fall minskat, vilket är glädjande.

Handeln med sjuksköterskor verkar lika problematisk för vårdkostnaderna, där de som har mer än de behöver på ett osunt sätt håvar in skattepengar. Det handlar om stora pengar. Totalt omsätts flera miljarder per år, drygt tre det senaste halvåret enligt SKL.

Hur stor vinsten är kan vi bara gissa. Men den räcker säkert till löner åt mängder av sköterskor och läkare.

Varför kan vi – samhället – inte hindra den girighet som ökar de redan stora klyftorna. Samma personer som tjänar grova pengar på hyrläkarsystemet klagar oftast högljutt på de höga skatterna. Vad kallas det? Hyckleri eller …

Kapitalisterna brukar ju hylla marknaden som är en enormt effektiv maskin att driva på den ekonomiska utvecklingen. Det har jag inga problem med utan tycker den i stort är bra. Men vården i Sverige är väl inte en ”marknad”som ser till att vi får jämlik vård när vi behöver för vår hälsa och våra liv.

Om inte samvetet kan begränsa girigheten till att tävla inom affärsområden där det är mera likvärdiga villkor så måste politikerna kunna ta tag i frågan. Man kan ju på idrottsspråk säga att det är ”öppet mål”. Då måste man ju se till att man får en målvakt eller på annat sätt skyddar målet.

Som av en händelse skriver Corren lördagen den 21 september att platsbristen på US i huvudsak beror på bristen på sjuksköterskor.

Lars-Inge Larsson

Läs mer om