Fick gå mellan brukarna när bilarna var upptagna

Anonym personal i hemtjänsten inom Mjölby Kommun är värd Dagens Ros som så klart beskriver hur arbetet inom hemtjänsten "fungerar".

När jag kom till jobbet tidig morgon dagen efter fanns inget schema till mig, berättar skribenten.

När jag kom till jobbet tidig morgon dagen efter fanns inget schema till mig, berättar skribenten.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2020-10-17 08:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Hur fungerar hemtjänsten i Mjölby kommun?" (9/10):

När jag sommarjobbade fanns till exempel oftast ingen restid mellan brukare, ofta en dryg halv kilometer (600-700 meter) mellan adresserna. Någon gång blev jag tillsagd att gå en bra bit över 1 km på ett larm från en brukare (2,4 km fram och tillbaka). Ingen bil var ledig och där fanns ingen cykel att låna. 

En annan gång när jag skulle ha rast blev jag tillsagd att åka till en brukare som larmat (ord. personal som hade jouren hade rast och satt och åt) och fick då felaktiga nycklar så det var bara att vända och åka tillbaka och hitta någon som kunde ge mig rätt nycklar. En resa på nästan 1,5 mil enkel resa (5,7 mil 2 resor fram och åter). 

Brukare betalar för planerad och fastställd tidsåtgång. Trots detta blev jag tillsagd att restiden skulle tas från nästa brukare som då fick mindre av min tid men trots detta betalade fullpris enligt taxa. Kvällstid fanns ingen jour när något inträffade utan det fick jag bara lösa. Det fanns ett journummer att ringa men när en brukare ramlat och jag var tvungen kontakta sjukvården och porten låsts för kvällen till nästa brukare (efter kl 21) fick jag svaret att "det får du bara lösa" när jag larmade. 

När jag kom till jobbet tidig morgon dagen efter fanns inget schema till mig men arbetet skulle ändå utföras och brukare väntade på att få sin morgonhjälp. Ingen personal med ansvar fanns på plats på morgnarna. Någon gång skulle jag hjälpa till med duschning samtidigt på två olika adresser. 

Det som jag upplevde som mest anmärkningsvärt var dock att fast anställd personal ofta jobbade två och två medan jag som var helt ny och ovan vikarie och inte ens hittade till olika adresser nästan alltid fick jobba ensam. Samt att de få tjänstebilar (2-3 stycken) som fanns att tillgå alltid användes av den fasta personalen. Det var bara när jag skulle utanför staden som jag fick ta en av bilarna. 

På en av arbetsplatserna fanns i källaren några för mig alldeles för höga cyklar att låna men det fanns ingen tid över varken att justera sadel, styre eller hämta ut inlåsta cyklar från källaren. När jag började på min första plats hängde brukarnas nycklar i låsta skåp utan någon som helst logisk ordning. Försvann en nyckel så fanns ingen uppföljning. 

När det till slut brast för mig och jag påtalade några av de allvarliga brister som jag upplevde fick jag svaret att jag ansågs inte kunna samarbeta och "det tycker alla". Var en av få som jobbade heltid och blev ofta inringd för flertimmar. 


Fotnot: Mjölby kommun har avböjt att svara.