Varför kan inte kommunen lyssna på sina medborgare?

Kommunens förslag till detaljplan för Stjärnorpsområdet har avslagits av Mark- och miljödomstolen till lättnad för alla berörda kommuninnevånare.

En avloppsledning i Roxen hotar naturvärden och biologisk mångfald, varnar insändarskribenten.

En avloppsledning i Roxen hotar naturvärden och biologisk mångfald, varnar insändarskribenten.

Foto: Åke Alvin

Insändare2021-09-17 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har kommunen emellertid valt att överklaga och därmed öppnas åter för risken att Tekniska verken ska dra en avloppsledning i Roxen.

Det finns många skäl för att inte tillåta avloppsledningen:

- VA-ledningen är en sårbar konstruktion, speciellt i en grund sjö med omgivande naturreservat och höga skyddsvärden. Vid en skada på ledningen kommer avloppsvatten ut i Roxen och med stor sannolikhet att drabba naturreservaten.

- Att lägga ner en VA-ledning i en sjö med så höga naturvärden och biologisk mångfald är också kontraproduktivt med tanke på den stora potentialen för ekoturism, sportfiske, fågelskådning och lokal småföretagsamhet.

Det pågår också diskussioner om att anlägga ett Naturum vid Roxen. Det är synnerligen kontraproduktivt med tanke på områdets stora potential för ekoturism.

- Den tekniska specifikationen av VA-ledningen är undermålig, den ska vila på stora betongfundament en halv meter över botten över den hotade gösens lekplatser. Hur kan länsstyrelsen godkänna detta? 

Vid ett möte på Lantmäteriet visade det sig att Tekniska verkens experter har mycket ringa erfarenhet av ledningsdragning på grunt vatten.

Erfarenheterna av sjöbaserade avloppsledningar är skrämmande. Norrköpings kommuns VA-ledning i Bråviken har råkat ut för brott liksom VA-ledningen i Rängen. Detsamma gäller sjön Hjälmaren i Sörmland där VA-ledningen gasfylldes, flöt upp, bröts sönder och innehållet tömdes i sjön.

I dag finns det en markbaserad VA-ledning fram till Flemma som kan anslutas till Roxenbaden. Befintliga och nybyggda fastigheter kan enkelt anslutas till den nergrävda VA-ledningen och bidra till kostnadsfinansieringen. Samtidigt kan fiber dras till den som önskar. 

VA-ledningen kan, som del i ett välbehövligt och hållbart infrastrukturprojekt, läggas under en cykelväg längs med Roxenstranden för att avlasta den hårt trafikerade landsvägen. Sommartid är den rent av livsfarlig. Över 900 personer röstade på dessa som Linköpingsförslag. Det är nio gånger fler än vad som krävs för att kommunen ska behandla ett förslag.

Det är lite symptomatiskt att Linköpings kommun trots avslaget framhärdar i förslaget till detaljplan inklusive avloppsledning. Varför kan inte kommunen lyssna på sina medborgare?