Flera skolor i Linköpings kommun är i skrivande stund i processen att säga upp sina logopeder.
Detta kommer påverka många elever som därmed inte kommer få det stöd och den hjälp de behöver och har rätt till. Hur ska skolorna stötta dessa elevers språkliga utveckling och möjlighet att nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling.
Andra professioner inom skolan ges handledning av skollogopederna, för att i sin tur kunna göra anpassningar och skapa förutsättningar för eleverna att nå kunskapsmålen i skolan.
Linköpings kommuns politiker har satsat extra på språkutveckling i förskolorna, hur tänker man då att barnen med språkliga svårigheter ska kunna fortsätta få hjälp i skolan? Ska de bara lämnas utan professionell hjälp?
Tidigare kunde man med stolthet berätta att Linköpings kommun varit en föregångare gällande tillgång till skollogopeder jämfört med andra kommuner i Sverige.
Detta är en katastrof för de barn som verkligen behöver hjälp kring det språkliga – och skrämmande för oss föräldrar med barn som snart börjar skolan och inte kommer kunna erbjudas den hjälp de behöver.
Pinsamt av Linköpings kommun att utvecklingen får gå åt helt fel håll! Vad gör Linköpings kommuns politiker med Elias Aguirre i spetsen åt detta?!
"Väldigt orolig förälder"
Svar från Linköpings kommun:
Jag delar engagemanget för barns språkliga utveckling och håller med om att stöd behöver finnas genom hela skolgången. Därför gör vi stora insatser för att stärka språkinlärningen redan på förskolan, likväl som vi satsar på grundskolan.
Inom Linköpings skolor finns speciallärare och specialpedagoger med särskild kunskap om elevers språkutveckling. Eftersom specialläraren har en pedagogisk utbildning kan den användas bredare i skolans uppdrag för att stötta upp vid språkliga utmaningar.
Om en elev har stora språkliga svårigheter som gör det svårt att nå målen, till exempel på grund av dyslexi eller språkstörning, kan skolan remittera eleven till logoped inom hälso- och sjukvården för ytterligare utredning.
Linköpings kommun har också en resursskola med inriktning språkstörning. Den riktar sig till elever med mycket omfattande svårigheter på grund av en generell språkstörning.
Som ett komplement har några skolor valt att anställa logopeder utifrån de utmaningar som finns. Det är skolorna själva som gör bedömningen kring vilka professioner som behövs för att ge eleverna ett bra stöd. Barns språkutveckling är avgörande för lärandet och därför en fortsatt prioritering.
Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden