Förbjud glorifiering av våld i musiken

Varje stream genererar pengar som sedan finansierar nästa skjutning, sprängning och nästa inköp av narkotika, den narkotikan som sedan brukas och i värsta fall leder till överdoseringar och död, menar insändarskribenten.

Gangsterrappen glorifierar våld, vapen och narkotika. Den musiken ger lyssnarna väldigt skeva värderingar om saker och ting, menar insändarskribenten.

Gangsterrappen glorifierar våld, vapen och narkotika. Den musiken ger lyssnarna väldigt skeva värderingar om saker och ting, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-03-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har under de senaste åren sett hur gängvåldet har ökat markant. Det har pratats om högre straff och säkerhetszoner, vilket enligt mig är jättebra. Men räcker det? Vad kan vi mer göra för att både förhindra skjutningar och sprängningar, samtidigt som vi minskar nyrekryteringen. Det är något som jag har grubblat länge på. 

Jag kom att tänka på gangsterrappen. En musikgenre som glorifierar våld, vapen och narkotika. Den musiken ger lyssnarna väldigt skeva värderingar om saker och ting. Till exempel att det skulle vara okej att skjuta någon och absolut inte okej att ringa polisen eller att vittna. Att det är coolt att vara kriminell och coolt att döda.

Varje stream genererar pengar som sedan finansierar nästa skjutning, sprängning och nästa inköp av narkotika, den narkotikan som sedan brukas och i värsta fall leder till överdoseringar och död.

Många kanske tänker att det kommer att bryta mot yttrandefrihetsgrundlagen om man förbjuder en typ utav musikgenre. Att vi ska få leva i ett fritt land. Men i Sverige ska frihet under ansvar tillämpas. Har dessa individer i fråga tagit ansvar? Nej! Man kan även ställa sig frågan, vad är egentligen viktigast? Att man ska få rappa om våld eller att förhindra skjutningar och nyrekryteringen?

Att förhindra brottsligheten är i detta fall mycket viktigare. Speciellt i det skedet vi kommit till där oskyldiga dör. 

Många rappare påstår att de tagit sig ur kriminaliteten genom rappen. Men för varje låt de släpper som innehåller minsta glorifiering av våld, är ett steg närmre för de unga lyssnarna att vilja leva som rapparna, då många unga ofta ser upp till dessa kriminella rappare.
Varför inte rappa om hur dåligt våldet är och rappa om hur man ska ta sig ur kriminaliteten i stället?

Inte heller att glömma att lyssnarnas sätt att tala påverkas efter en tids lyssnande. Man kan till exempel börja använda olika slangord, som sedan påverkar bland annat unga personers skolgång.

Det är dags att förbjuda denna hemska glorifiering och stoppa våldet!