Förskolan får inte rätt förutsättningar

Skjut till pengar så personaltätheten kan öka, uppmanar skribenterna.

Skjut till pengar så personaltätheten kan öka, uppmanar skribenterna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2019-04-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har fått frågan från politiker om hur vi ska göra vår arbetsplats attraktiv. Det vi alla svarade var att vi vill ha färre barn i grupperna och att man ska satsa på hälsofrämjande åtgärder.

Vi är en yrkesgrupp som är överrepresenterad när det gäller sjukskrivningar. Vad beror det på? Varför lyssnar inte barn- och ungdomsnämnden på oss i förskolan? Vi har en tuff arbetsmiljö med många sjuka kollegor och vid flera tillfällen finns inga vikarier att få. Vi får till svar att det bara är en organisationsfråga men någonstans måste det finnas regler och riktlinjer för hur många barn en pedagog kan ha för att säkra säkerheten för barnen.

Vår enhet har gått två miljoner back och det gör att vi måste skära ner på den befintliga personalen. På vår förskola har vi fått statsbidrag för att kunna hålla ner gruppantalet och det har underlättat arbetet för oss. Men nu ska en heltidstjänst bort på vår förskola. Vi kommer inte kunna dela in barnen i mindre grupper längre.

Hur kommer det sig att Mjölby kommun kan bygga efter Skolverkets nya föreskrifter med fokus på mindre barngrupper. Där har de lyckats med att ha 10 barn i småbarnbarnsgrupper och 15 barn i de äldre.

Det är ofta som vi inte får ut vår planeringstid och vi har också fått skära ner på den. Det gör oss bekymrade över hur vi ska kunna hålla en kvalitativ verksamhet. Dessutom har vi en ny läroplan som vi ska implementera.

På ett informationsmöte i höstas för alla pedagoger i kommunen blev vi ombedda att kavla upp ärmarna och bli lite bättre och alltid ha varje barn i fokus. Det kändes verkligen som ett hån. Vi kämpar varje dag för att ge alla barn en meningsfull vistelse hos oss. Nu när det ska dras ner på personalen undrar vi hur vi ska kunna bli ännu bättre. Vi får inte de rätta förutsättningarna!

Vi kunde läsa i Corren i februari att kommunen inom utbildning har gått 33 miljoner plus. Är det inte då rimligt att man puttar in de pengarna där enheterna går back för att underlätta för pedagogernas arbetssituation i stället för att skära ner i våra förskolor?

Uppgivna pedagoger