Det finns ingen framtid för fossila bränslen. Tyvärr tvingade inte de av oss som var vuxna medborgare i demokratier våra makthavare att börja avveckla dem under 90-talet. Hade vi gjort det hade det inte varit så bråttom nu. Men de används fortfarande, och frågan vi behöver diskutera är inte om bensinen borde kosta någon krona mer eller mindre, utan hur vi kan helt sluta använda den, samtidigt som ansträngningen det innebär att gå igenom en sådan samhällsomvandling fördelas på ett rättvist sätt.
Vissa har helt enkelt svårare än andra att klara sig utan att tanka. Hur kan vi snabbt fasa ut de fossila bränslena utan att drabbas för hårt? Ett sätt är att lägga en stigande avgift på bränslen och dela ut intäkten till medborgarna.
Pengarna man får varje månad hjälper då till att parera prisökningen, samtidigt som avgiften ger alla en anledning att minska sina utsläpp. Ju fortare man kan göra det, desto mer tjänar man på systemet, som kallas ”Avgift och utdelning”. Det provas nu i delar av Kanada, och man räknar med att 70 procent av befolkningen går plus på det.
I Sverige kanske en del av dem som bor i områden med otillräcklig kollektivtrafik behöver få extra stöd. Då får det bli så; det viktigaste är att vi snabbt får ner koldioxidutsläppen.
Henrik Petrén
Klimatsvaret