Inte lätt att ha huvudet kallt då kvinna med barn på armen blir avrättad. Polisen har en svår uppgift. Att då visa att skjutningar i år minskat betydligt i Malmö kan uppfattas som cyniskt.
Men låt polisen i sitt samarbete med andra myndigheter för att förebygga brott bli den modell som gäller. Alla de som har kunskap och insyn i hur brottsligheten utvecklas och kan begränsas, allt från rikspolischefen till professorer i kriminologi, är helt överens att hårdare straff inte nämnvärt påverkar brottsligheten.
De flesta politiker ser däremot hårdare straff som en universallösning. Hur har vi hamnat i den uppfattningen där många säkert instämmer i politikernas lösning? En förklaring är givetvis olika mediers bevakning där allehanda brott blivit förstahandsrubrik. Sällsynt är en seriös beskrivning om metoder och åtgärder som ger resultat med minskande brottslighet. Exempelvis uthålligt och kunskapsbaserat arbete från allehanda myndigheter och inte minst skolan. Troligen det säkraste sättet att minska brottslighet och dessutom rekryteringen till kriminella miljöer.
Resultatet blir ökad trygghet för medborgarna. Men det finns en stark motkraft bland oss människor, allt från journalister till ”vanligt folk”. Vi är säkerligen ofta mer styrda av känslor än av kunskap och vem vet, kanske det är därför vi står högst upp i rangordning bland de varelser som finns på vårt jordklot. Men risken finns givetvis att om känslan blir alltför dominerande, inte minst i vårt medieutbud, så minskar troligen vår förmåga till självkritiskt tänkande.
Christer Larsson