Elever och personal på skolorna måste göra något åt problemet.
Men på Universitetssjukhuset i Linköping måste det kastas minst lika mycket mat. Min mamma låg inlagd några veckor och när jag besökte henne såg jag detta problem. Mamma, som är uppfostrad i en tid då man var tvungen att äta upp allt på tallriken, orkade aldrig äta upp sin portion mat.
Hon frågade om hon kunde få halv portion men då svarade personalen att det inte gick. Det hade man kunnat förut men det var nu ändrat till hel portion vid varje måltid. De patienter som åt tillsammans med mamma kunde inte heller äta upp maten och det var det ständiga samtalsämnet runt bordet att det är skam att slänga så mycket mat.
Det skulle vara intressant att få veta hur mycket som slängs på US och andra sjukhus. Om det nu är en regel att bara få hel portion så måste denna konstiga bestämmelse ändras snarast.
Peter
Svar:
Jag håller verkligen med om att det är jätteviktigt att minska matsvinn och det är något som Sodexo arbetar målmedvetet med sedan flera år tillbaka. Vi mäter matsvinn som uppstår i kedjan från köket ut till gästerna. Vi analyserar och gör förändringar inom avtalens ramverk. I det här fallet i samarbete med Region Östergötland.
Risken med att halvera portioner till patienter är att de inte får i sig tillräckligt med näring. Det är vanligt att äldre har nedsatt aptit eller har svårt att tugga. På sjukhus finns därför det som inom vården kallas för E-kost (energi- och proteinrik kost).
Den har samma energimängd som en normalportion men till volymen är den hälften så stor. Den fördelas dessutom på förrätt, varmrätt och efterrätt så att det inte ser så mäktigt ut för ögat. Det är vårdpersonalen som beställer maten till patienterna så om din mamma fortfarande är kvar på sjukhuset är mitt råd att ni pratar med dem.
När det gäller grundkosten som kallas för A-kost (allmän kost för sjuka) finns två portionsstorlekar, en normalportion och en större portion. Den mindre portionen ska innehålla cirka 450 kcal per tallrik enligt det avtal som Sodexo har med Region Östergötland.
Anna Wingårdh, distriktschef Sodexo