Höjt avdrag slår hårt mot 57:or

Lite drygt 20 000 kronor i rena pengar i utebliven pension är ju inte precis några korvören, menar insändarskribenten.

Lite drygt 20 000 kronor i rena pengar i utebliven pension är ju inte precis några korvören, menar insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-02-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 31 maj förra året beslutade riksdagen att höja åldersgränserna i pensionssystemet. För oss födda 1957 innebär det att det förhöjda grundavdraget flyttas fram 1 år och inte börjar gälla förrän 2024. 

Det förhöjda grundavdraget infördes 2009 för att jämna ut skatteskillnaden mellan pension och lön och ska gälla från det år man fyller 66. Efter förändringen ska du nu fylla 67 under året för att få ta del av avdraget, något som slår hårt mot oss 57:or. Vi ses som pensionärer på alla sätt utom när det gäller grundavdraget. Informationen har varit obefintlig och många har planerat för en lägre skatt 2023, som vi nu blir blåsta på. Jag ser det som en ren stöld från oss och att det är snudd på åtalbart.

Lite drygt 20 000 kronor i rena pengar i utebliven pension under 2023 är ju inte precis några korvören. Jag har många gånger försökt få svar från ansvariga partier och politiker, utan att få napp. En förhoppning var att nya regeringen skulle fixa till orättvisan men Anna Tenje, nya ansvariga ministern verkar inte särskilt intresserad av någon ändring. Enligt henne är det en konsekvens av hur förra regeringen utformade lagstiftningen. Tror nog snarare att viljan saknas. 

I propositionen ”Justerade åldersgränser i pensionssystemet och i kringliggande system” framgår det att det slopade grundavdraget innebär cirka 2,7 miljarder mer till statskassan under 2023. Då är det inte särskilt förvånande att nya regeringen inte vill åtgärda det och gå ett fåtal gnälliga 57:or tillmötes som vågar ifrågasätta idiotin. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om