HSB har lämnat sina värderingar

HSB:s flytt från kontoret i Tannefors till Ågatan är ett beslut som väcker både frågor och oro, säger insändarskribenten.

HSB:s ledning bör ompröva kursen, innan förtroendet urholkas fullständigt, säger insändarskribenten.

HSB:s ledning bör ompröva kursen, innan förtroendet urholkas fullständigt, säger insändarskribenten.

Foto: Liljewall arkitekter

Insändare2025-07-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

HSB:s flytt från det egna kontoret i Tannefors till nyrenoverade hyreslokaler på Ågatan i centrala Linköping är ett beslut som väcker både frågor och oro. Det tidigare kontoret var funktionellt, ägdes av HSB och erbjöd god tillgänglighet för medlemmarna. I stället har man nu valt att hyra dyra lokaler mitt i centrum – med begränsad tillgänglighet och avgiftsbelagd parkering. Samtidigt talar man i årsredovisningar om att värna medlemmarnas ekonomi. Hur rimmar detta?

HSB har under lång tid byggt sin legitimitet på att vara ett medlemsägt, långsiktigt och transparent företag. Men de senaste åren har många medlemmar upplevt det motsatta: bristande insyn, försämrad tillgänglighet och beslut som fattas utan tydlig förankring. Förvaltartjänster säljs in med löften om trygghet och avlastning för föreningar, men i praktiken präglas kontakten ofta av långsam återkoppling, svåråtkomliga kontaktpersoner och ett opersonligt bemötande.

Det är en oroande utveckling när en organisation, som ytterst ska styras i medlemmarnas intresse, börjar agera som vilket kommersiellt fastighetsbolag som helst. Vi medlemmar är inte kunder – vi är ägare. Och just nu är det många av oss som inte känner igen vårt HSB längre. HSB:s ledning bör ompröva kursen, innan förtroendet urholkas fullständigt.

"Trogen HSB medlem"
 

Svar från HSB: 

Flytten av vårt tjänstemannakontor till centrala Linköping har varit ett steg i vår strävan efter hållbarhet. Vi har medlemmar och kunder i en stor region och vi vill vara så tillgängliga som möjligt för så många som möjligt. Genom att vara centralt placerade blir det enklare att nå oss med hållbara transportmedel som cykel, tåg och buss. Vi förstår att parkering kan vara en utmaning, men vi hoppas att de allmänna parkeringsytorna och parkeringshusen i närheten kan vara till hjälp.

Genom flytten kan vi frigöra våra tidigare lokaler i Tannefors för annan verksamhet inom vår organisation. Detta gör det möjligt för oss att samla olika delar av vår verksamhet på ett och samma ställe. Tidigare har vi hyrt flera kringliggande lokaler, vilket inte varit optimalt för leveransen till våra kunder och medlemmar.

Det är helt rätt att vi verkar på en kommersiell marknad, med den stora skillnaden att vi bygger för och ägs av våra medlemmar. Det innebär dock inte att vi kan slå oss till ro. Vi behöver också förnya oss och se över vår verksamhet och arbetssätt. På så vis kan vi fortsätta vara en välskött organisation vilket är en förutsättning för att skapa värde för våra medlemmar.

Vi är en medlemsägd organisation. Våra medlemmar/ägare har möjlighet att påverka vår utveckling genom att delta på årsstämman och andra forum för dialog, delta på utbildningar, samt ta del av information via medlemsbrev med mera.

Vi beklagar och tar till oss insändarens uppfattning av att vår leverans och återkoppling inte varit tillfredsställande. Vi är medvetna om att många av våra tjänster idag är av digital karaktär, vilket kan upplevas som opersonligt för vissa. Vi strävar efter att balansera den digitala utvecklingen med personlig service och snabb återkoppling.

Vi välkomnar våra medlemmars synpunkter och är alltid öppna för att mötas, svara på frågor och ta en dialog.

Anders Stjärnberg, VD HSB Östergötland