Stångåstadens nya rekordhöjning förblir ologisk

Ännu mer ologiskt blir det när man vet att i denna hyreshöjning ligger en viss procentsats som genererar en stor summa som ska skickas vidare in till kommunkassan, skriver en hyresgäst i Stångåstaden.

De allra flesta märker av inflationen just nu, och självklart blir det extra kännbart när det kommer en hyreshöjning. Den största delen av inflationskostnaderna hos Stångåstaden läggs dock inte över på hyresgästerna, skriver Jan Österlind (S), styrelseordförande, Stångåstaden.

De allra flesta märker av inflationen just nu, och självklart blir det extra kännbart när det kommer en hyreshöjning. Den största delen av inflationskostnaderna hos Stångåstaden läggs dock inte över på hyresgästerna, skriver Jan Österlind (S), styrelseordförande, Stångåstaden.

Foto: Åke Alvin/Anders Wiklund/TT

Insändare2024-01-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som matematiklärare var det ibland knöligt att få eleverna förstå att en ologisk räkneoperation kan bli logisk om man bara förstår sammanhanget. När det gäller Stångåstadens nya rekordhöjning av hyrorna, samt varför hyresgäster ska betala hundratals miljoner till kommunkassan, förblir det ologiska ologiskt! Jag förstår inte sammanhanget!

Stångåstadens vd menar att företaget belastats med kostnadsökningar varför denna orimliga hyreshöjning är nödvändig. Jo tack, vem har inte kostnadsökningar? Hyran, elen, maten för att ta några exempel. Kan Stångåstadens vd ge ett tips om till vem kan jag vältra över dessa kostnadsökningar? Ännu mer ologiskt blir det när man vet att i denna hyreshöjning ligger en viss procentsats som genererar en stor summa som ska skickas vidare in till kommunkassan.

När det sedan gäller Stångåstadens miljoner direkt in i kommunkassan förklaras det från kommunens håll att detta överskott går tillbaka till hela Linköpings invånare. Förra året tror jag det var runt 100 miljoner om jag minns rätt. Ska bli intressant att se hur mycket det blir vid nästa bokslut! I sammanhanget vore det klädsamt om kommunen kan berätta hur mycket som kommer in till kommunkassan från de som äger sitt boende, det vill säga villaägare och bostadsrättsägare!

Först betalar jag kommunskatt som ska gå till kommunens kostnader för allt möjligt, sedan betalar jag alltså ytterligare genom hyran till samma saker. Förklara detta faktum, tack! Det är nästan så att jag skulle vilja kalla det för ocker!

Eriksson

Svar från Stångåstadens styrelse:

De allra flesta märker av inflationen just nu, och självklart blir det extra kännbart när det kommer en hyreshöjning. Den största delen av inflationskostnaderna hos Stångåstaden läggs dock inte över på hyresgästerna. Här nedan följer en mer detaljerad redogörelse över hur det ser ut: 

De två senaste åren har vi haft en inflation på cirka 17 procent. Det rör sig om kostnader för exempelvis energi, räntor, bygg- och materialkostnader, som har stor påverkan på hela fastighetsbranschen. Under samma period har hyreshöjningarna landat på knappt nio procent. Alla kostnadsökningar för Stångåstaden är alltså inte övervältrade på hyresgästerna.

Stångåstadens hyreshöjning för 2024 ligger på 4,95 procent, vilket är något under snittet i landet. Ett bostadsbolag behöver långsiktigt få kostnadstäckning för att kunna underhålla och investera i bostadsbeståndet och erbjuda en bra service.

Gällande det du skriver om “pengar till kommunkassan” bedriver Stångåstaden även vissa former av sociala arbeten. I grunden ägs Stångåstaden av alla Linköpingsbor, och kommunfullmäktige har därför beslutat att bolaget också ska göra vissa samhällsnyttiga insatser i Linköping. Ett par exempel är att skapa tryggare stadsdelar och en meningsfull fritid för barn och unga.

Jan Österlind (S), styrelseordförande, Stångåstaden