I ur och skur kommer hemtjänsten och hjälper mig

Jag slipper frestas att skjuta upp saker och ting som jag ofta gjorde tidigare och jag konstaterar bara: I dag är det onsdag. Då blir jag ren och slipper gå omkring och lukta illa som gamla gjorde förr, skriver en pensionär.

Nu har jag haft diverse hjälp i fem månader och det är jag glad för, menar insändarskribenten.

Nu har jag haft diverse hjälp i fem månader och det är jag glad för, menar insändarskribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2024-01-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låt mig få sprida lite kännedom om något vi alla förr eller senare blir delaktiga i. Det är hemtjänsten jag vill berätta om. I yngre dagar kände jag starkt: Nej, inte vill jag blanda in kommunen i mitt privata liv. När jag blev ensam för tio år sedan föll det sig naturligt att skaffa en larmknapp att bära på handleden, något som gav mig en känsla av trygghet i ensamheten inför hotande olyckor. Så var samröret med kommunen ett faktum.

Åren gick och en annalkande stapplande gång gjorde mig medveten om att jag började bli riktigt gammal. Jag fick minska min bostad, ja, helt enkelt "ta bort" övervåningen och trappan som kan vara ansträngande för ett gammalt hjärta.

Efter samtal och besök av Vadstena kommuns representanter erbjöd de mig hjälp med det mesta som jag tyckte var jobbigt. Nu har jag haft diverse hjälp i fem månader och det är jag glad för. Jag slipper frestas att skjuta upp saker och ting som jag ofta gjorde tidigare och jag konstaterar bara: I dag är det onsdag. Då blir jag ren och slipper gå omkring och lukta illa som gamla gjorde förr. Dagligen får jag lagad mat hemburen, sopor utburna, av- och pådragning av stödstrumpor som är viktiga för att hjälpa hjärtat att arbeta längre. En gång i veckan har jag duschning och inköp. Märk väl, det är du som bestämmer hur ofta det ska ske. Var fjortonde dag städas min bostad, apoteksbesök får jag också hjälp med, morgontidningen inburen och småfåglarna får mat.

Vad kan du mer behöva? Hemtjänsten ställer upp! I ur och skur kommer de och hjälper mig!

Det viktigaste är dock vem som kommer och hjälper dig och hur det går till. Flertalet anställda är yngre men med tillräckligt mogen erfarenhet. Antingen är man skicklig på att finna lämplig personal eller så låter man de anställda i utbildningen få träna på att utveckla sin personlighet. Det är försynta, vänliga och engagerade utan att vara påträngande. De behandlar oss med respekt.

Jag är mycket nöjd med hemtjänsten och hoppas bara att de gamla ska ha synpunkter som inte ska uppfattas som negativ kritik, utan som värdefulla inlägg i åldringsdebatten.

Till sist en fråga: Kan man inte fälla in ett äldreboende i Rismarken med skog och stigar inpå knuten och all ljuvlig fågelsång att lyssna till?