Svar pĂ„ "DĂ€rför vill vi ha mer ekologisk matâ 7/6.
Jag tycker att det Ă€r bra med nĂ€rproducerade livsmedel. I min insĂ€ndare 29/5 skrev jag: âJag instĂ€mmer i att maten ska vara nĂ€rproducerad, men jag hĂ„ller inte med om att den ska vara ekologiskâ.
Rebecka Hovenberg skriver: âDen frĂ€msta anledningen till att vĂ€lja ekologiskt Ă€r för att gynna den biologiska mĂ„ngfaldenâ och att det âfinns 30 procent fler arter pĂ„ ekologiska gĂ„rdarâ. InnebĂ€r inte det att det finns 30 procent mer ogrĂ€s i ekologiska odlingar Ă€n i konventionella? Allt utom det man vill odla fĂ„r betraktas som ogrĂ€s, anser jag. Vidtas inte tidiga Ă„tgĂ€rder mot ogrĂ€s sĂ„ kan, enligt Lantbruksnytt, skörden Ă€ventyras.
Eftersom ekologisk odling vanligen ger lÀgre avkastning Àn konventionell per hektar, sÄ behöver man odla pÄ mark dÀr man i dag har stor biologisk mÄngfald för att kunna producera samma livsmedelsmÀngd som vid konventionell odling, som enligt LantmÀnnen i dag svarar för 90 procent av marknaden i Sverige. Det innebÀr att 10 procent Àr ekologiskt odlat. Den ekologiska odlingen utgör 20 procent av Äkerarealen (Jordbruksverket).
Biologisk mÄngfald kan fÄs genom att till exempel sÄ fröer pÄ mark som man inte odlar pÄ, till exempel pÄ vÀgrenar. VÀrdefulla och skyddsvÀrda vÀxter kan frodas lÀngs vÄra vÀgkanter och ha betydelse som bÄde livsmiljö och spridningslÀnk för olika arter i omrÄdet. (SWECO). Betade naturbetesmarker har den rikaste floran och faunan. Mer Àn 1000 st (över en fjÀrdedel) av de rödlistade arterna Àr beroende av betade och trÀdbÀrande marker för sin överlevnad (Corren 17/7). LRF uppmuntrar bönder att anlÀgga vÄtmarker i anslutning till intensiva odlingsomrÄden. Sedan mitten av 1990 har 15 000 hektar vÄtmarker anlagts. Det motsvarar 300 miljarder fler insekter per Är (Corren 16/7).
LantmĂ€nnen har odlingsprogrammet âKlimat och Naturâ för konventionell odling. Det ger en minskad klimatpĂ„verkan med upp till 30 procent jĂ€mfört med genomsnittet för spannmĂ„l odlad i Sverige. För att öka den biologiska mĂ„ngfalden lĂ€gger man in osĂ„dda sĂ„ kallade âlĂ€rkrutorâ och planterar blommande zoner för pollinerare.
Jag anser att biologisk mÄngfald kan fÄs utan ekologisk odling, som dessutom enligt en rapport frÄn ICROFS, inte ger mindre negativ klimatpÄverkan Àn den konventionella odlingen per kilogram producerat livsmedel. De pengar som staten sponsrar ekologisk odling med skulle göra större klimatnytta om de till exempel anvÀndes för att Äterskapa eller anlÀgga nya vÄtmarker.