IfrÄgasÀtter inte nÀrodlade livsmedel

Biologisk mÄngfald kan fÄs utan ekologisk odling, som dessutom inte ger mindre negativ klimatpÄverkan Àn den konventionella odlingen per kilogram producerat livsmedel, menar insÀndarskribenten.

InsÀndare2021-07-29 09:17
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pĂ„ "DĂ€rför vill vi ha mer ekologisk mat” 7/6. 

Jag tycker att det Ă€r bra med nĂ€rproducerade livsmedel. I min insĂ€ndare 29/5 skrev jag: ”Jag instĂ€mmer i att maten ska vara nĂ€rproducerad, men jag hĂ„ller inte med om att den ska vara ekologisk”. 

Rebecka Hovenberg skriver: ”Den frĂ€msta anledningen till att vĂ€lja ekologiskt Ă€r för att gynna den biologiska mĂ„ngfalden” och att det ”finns 30 procent fler arter pĂ„ ekologiska gĂ„rdar”. InnebĂ€r inte det att det finns 30 procent mer ogrĂ€s i ekologiska odlingar Ă€n i konventionella? Allt utom det man vill odla fĂ„r betraktas som ogrĂ€s, anser jag. Vidtas inte tidiga Ă„tgĂ€rder mot ogrĂ€s sĂ„ kan, enligt Lantbruksnytt, skörden Ă€ventyras. 

Eftersom ekologisk odling vanligen ger lÀgre avkastning Àn konventionell per hektar, sÄ behöver man odla pÄ mark dÀr man i dag har stor biologisk mÄngfald för att kunna producera samma livsmedelsmÀngd som vid konventionell odling, som enligt LantmÀnnen i dag svarar för 90 procent av marknaden i Sverige. Det innebÀr att 10 procent Àr ekologiskt odlat. Den ekologiska odlingen utgör 20 procent av Äkerarealen (Jordbruksverket).

Biologisk mĂ„ngfald kan fĂ„s genom att till exempel sĂ„ fröer pĂ„ mark som man inte odlar pĂ„, till exempel pĂ„ vĂ€grenar. VĂ€rdefulla och skyddsvĂ€rda vĂ€xter kan frodas lĂ€ngs vĂ„ra vĂ€gkanter och ha betydelse som bĂ„de livsmiljö och spridningslĂ€nk för olika arter i omrĂ„det. (SWECO). Betade naturbetesmarker har den rikaste floran och faunan. Mer Ă€n 1000 st (över en fjĂ€rdedel) av de rödlistade arterna Ă€r beroende av betade och trĂ€dbĂ€rande marker för sin överlevnad (Corren 17/7). LRF uppmuntrar bönder att anlĂ€gga vĂ„tmarker i anslutning till intensiva odlingsomrĂ„den. Sedan mitten av 1990 har 15 000 hektar vĂ„tmarker anlagts. Det motsvarar 300 miljarder fler insekter per Ă„r (Corren 16/7).

LantmĂ€nnen har odlingsprogrammet ”Klimat och Natur” för konventionell odling. Det ger en minskad klimatpĂ„verkan med upp till 30 procent jĂ€mfört med genomsnittet för spannmĂ„l odlad i Sverige. För att öka den biologiska mĂ„ngfalden lĂ€gger man in osĂ„dda sĂ„ kallade ”lĂ€rkrutor” och planterar blommande zoner för pollinerare.

Jag anser att biologisk mÄngfald kan fÄs utan ekologisk odling, som dessutom enligt en rapport frÄn ICROFS, inte ger mindre negativ klimatpÄverkan Àn den konventionella odlingen per kilogram producerat livsmedel. De pengar som staten sponsrar ekologisk odling med skulle göra större klimatnytta om de till exempel anvÀndes för att Äterskapa eller anlÀgga nya vÄtmarker.