Detta är ett ineffektivt, inhumant och dyrt sätt att ta hand om de gamla. Igår föll en gammal människa och slog sig. Idag märkte personalen att den gamla hade mycket ont efter fallet. Sjuksköterskan (kommunens hemsjukvård) på boendet gjorde bedömningen att den gamla behövde röntgas. Så långt allt väl.
Nu skulle sköterska då få tag på en remiss till röntgen. Hon kontaktade vårdcentralen (regionen) där doktorn finns som har hand om de gamla på kommunens boende. På vårdcentralen svarade en sköterska tillhörande Region Östergötland att tyvärr, doktorn hade en patient.
Den kommunanställda sjuksköterskan gjorde då det enda rätta. Hon ringde en liggande transport som tog den 90-åriga gamla till akuten på Universitetssjukhuset. Där tillbringade den gamla fem timmar för att få en röntgen.
Nu kan man ju inte låta bli att tänka att om man har kommunanställda sjuksköterskor varför fanns det ingen kommunanställd läkare som kunde skriva en remiss till drop in-röntgen?
Varför fanns det ingen annan regionanställd läkare som kunde skriva en remiss till drop in-röntgen om den ordinarie var för upptagen hela dagen?
Vi hör hela tiden att akuten endast ska hantera akuta ärenden. Hur tänker man då när en 90 år gammal människa ska ligga på akuten i fem timmar för att få en röntgen som man hade kunnat tidsbeställa om någon haft tid att skriva en remiss? Hur mycket kostar en patient på akuten under fem timmar jämfört med att få en remiss till drop in-röntgen?
Detta är ett systemfel som någon borde ta tag i på allvar. Det skulle antagligen spara stora summor, effektivisera vården och sist men inte minst bespara patienten onödigt lidande och personalen onödig stress och frustration.
Gör om och gör rätt