Jag eldar för värme – inte för trivsel

För mig handlar eldning också om beredskapstänk, att kunna värma upp huset och att laga mat, skriver en villaägare.

För mig handlar eldning också om beredskapstänk, att kunna värma upp huset och att laga mat, skriver en villaägare.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2024-02-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Hur kan man tillåta eldning för trivsel?" (30/1):

Trivseleldning? Nej, det handlar om värmetillskott som annars är för dyrt eller belastar elnätet onödigt mycket. För mig handlar det också om beredskapstänk, att kunna värma upp huset och att laga mat. Lagar/regler kan skrivas i det oändliga, men harmoniserar sällan med verkligheten eller funktionella behov.

De som har minst chans att klara ett krisläge är de som bor i lägenhet (betonggrotta). Huset köpte jag för möjligheten fanns att värma huset utan att samhället utanför fungerade – el i sladden.

December 2022 köpte jag faktiskt ett reservkraftverk som klarar min elförsörjning, trots att jag bor i villaområde i Motala. Lita på att mina grannar kommer att vilja ”låna el” eller varmvatten. Jag har även ett gasolkök om mitt elverk skulle bli överlastat.

Så du villaägare bör nog ifrågasätta din livserfarenheten och titta på hur det ser ut i Ukraina. Tror du verkligen det är läge att ifrågasätta möjligheten att elda för extra värme eller laga mat vid strömavbrott?

Du ska i stället fundera över hur mycket partiklar som dubbdäcken river upp i luften från gatorna. Eller alla ton CO2 som fjärrvärmen öser ut, då många ton material skulle ha återvunnits eller använts i stället för att bli rök/värme/aska (en konsekvens av konsumtionshysterin)!

Jag hostar de få gånger jag går i affärer där det stinker/osar rengöringsmedel eller parfym.

Sila inte mygg och svälj elefanter!

"BA_I_HOLM"