Jag miste körkortet efter PEth-test – straffas utan brott

Naiv som jag är trodde jag att det möjligen skulle leda till någon form av varning. En månad senare kom ett brev från Transportstyrelsen där de meddelade att mitt körkort skulle återkallas, skriver en förare.

När jag gjort mina alkoholprover och påminner min läkare om att det borde vara dags för drogprover får jag besked från en läkare, som jag aldrig mött eller talat med, att vårdcentralen inte gör några drogtester – det får jag fixa själv, skriver en förare.

När jag gjort mina alkoholprover och påminner min läkare om att det borde vara dags för drogprover får jag besked från en läkare, som jag aldrig mött eller talat med, att vårdcentralen inte gör några drogtester – det får jag fixa själv, skriver en förare.

Foto: Anders Törnström/Martina Holmberg/TT

Insändare2025-05-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med referens till senaste tidens debatt om körkortsåterkallelse baserat på PEth-prov, vill jag berätta min historia.

Jag remitterades från akuten till min vårdcentral på grund av blodbrist hösten 2023 och utsattes för PEth-prov, utan min vetskap, som översteg referensvärdet.

Min läkare informerade mig om att det var ett för högt värde och undrade om jag ville gå i någon form av terapi. Jag ansåg att jag hade kontroll på mina dryckesvanor och avböjde den hjälpen.

Min läkare insisterade på fortsatt provtagning och efter tre PEth-prover över referensvärdet informerades jag om att anmälan skulle ske till Transportstyrelsen. Naiv som jag är trodde jag att det möjligen skulle leda till någon form av varning.

En månad senare kom ett brev från Transportstyrelsen där de meddelade att mitt körkort skulle återkallas. Jag fick tillfälle att inkomma med synpunkter innan slutligt beslut, dock utan betydelse för Transportstyrelsen.

Beslut fattades och jag fick tillfälle att överklaga till Förvaltningsrätten, utan påverkan – jag blev utan körkort.

Körkortslagen beskriver inte att bruk av alkohol över Transportstyrelsens normer är en anledning att återkalla körkort. I stället lutar man sig mot körkortslagens 5 kapitel, 3dje § stycke 7 som tar upp olämpligheten att inneha körkort om man är sjuk, skadad eller dylik. Jag är en dylik.

Enligt samma lag, men stycke 3 till 6 kan man i stället för att återkalla körkortet meddela en varning. Exempel på vad som finns: 

* Hastighetsöverträdelser och till exempel inte iakttagen stopplikt.

* Opålitlighet i nykterhetshänseende (omhändertagen på fyllan).

* Andra brott som inte är okej ur trafiksynpunkt.

Alla lagöverträdelser.

I sina medicinska föreskrifter kan man läsa att man är ”dylik” om man konsumerar alkohol över deras gränser. 

Jag har haft körkort i sextio år och har under de åren ådraget mig tre stycken fortkörningsböter och tre stycken parkeringsböter. Jag har även i åtskilliga fall hamnat i trafikkontroller, hastighet, körkort, och nykterhet utan anmärkning.

Nu startar resan för att återfå körkortet. Återigen är jag naiv och tror att den organisation (min vårdcentral) som vet hur man ser till att jag förlorar mitt körkort också vet hur jag skall återfå det. I god tro går jag på PEth-prover, godkända, i sex månader och jag har också förstått att Transportstyrelsen utöver mina alkoholtester också kräver drogtester, vilket min läkare är medveten om.

Dessutom har jag lärt mig att det alkoholprov som gjorde att jag blev av med mitt körkort inte är vad som krävs för att återfå kortet. De obligatoriska markörerna som Transportstyrelsen kräver är GT och CDT – PEth är bara frivilligt. Vem vet vad mina GT- och CDT-värden var i dåtid? Det är alltså så att PEth duger för att ta ifrån mig körkortet, men det duger inte för att jag ska återfå körkortet.

Planen som jag och min läkare var överens om var att det skall vara rimligt att jag återfår mitt körkort i början av maj 2025. 

När jag gjort mina alkoholprover och påminner min läkare om att det borde vara dags för drogprover får jag besked från en läkare, som jag aldrig mött eller talat med, att vårdcentralen inte gör några drogtester – det får jag fixa själv.

Beroendemottagningen gör inga drogtester, men tipsar om en privat organisation som de brukar använda. Den privata organisationen gör drogtester, men kräver dessutom att hela proceduren med alkoholtester måste göras i deras regi, vilket innebär att jag måste göra proven i ytterligare sex månader. (Det verkar som att det finns läkare som specialiserat sig på att ”hjälpa” personer i min situation till väl tilltagna avgifter.)

Leif GW Perssons åsikt i ett tv-uttalande nyligen borde få Transportstyrelsen att tänka efter:

”Man har rätt att supa skallen av sig sju dagar i veckan och det ska Transportstyrelsen ge faderulingen i så länge man inte sätter sig i bilen och kör”.

Jag är snart åttio år och anser att jag har rättighet att leva mitt liv som jag vill. Jag tillåter mig att ta en Dry martini före maten och ibland lite vin till maten utan att Transportstyrelsen skall lägga sig i hur jag lever mitt liv, så länge jag inte bryter mot lagen när jag sätter mig bakom ratten.

Är det ett brott att vara ”dylik”?