I en artikel på denna sida under förra året beskrevs den bristande jämställdhet som råder på Länsstyrelsen Östergötland. När nu länsstyrelsen redovisat sitt arbete under 2017 kan konstateras att de ansträngningar som företrädare för länsstyrelsen sagt sig vilja göra inte haft någon effekt i den egna verksamheten.
I årsredovisningen går att utläsa att andelen anställda kvinnor faktiskt i stället ökat och nu uppgår till hela 73 procent. Detta kan jämföras med staten i helhet där motsvarande andel är 52 procent. Andelen kvinnor som har ledande befattningar uppgår nu till hela 81 procent vilket också det är en fortsatt ökning.
Mot bakgrund av att länsstyrelsen har till uppgift att verka för att regeringens jämställdhetspolitik får genomslag på regional nivå är detta att se som anmärkningsvärt. Det är uppenbart här att länsstyrelsen nog snarast är den som behöver ”hjälp” när det kommer till jämställdhetsarbetet än den som kan ge ”hjälp”.
Åtgärder som att man ”... reflekterat över könsfördelningen vid inbjudningar till ... slottet” eller att skyltningen till toaletterna gjorts ”könsneutrala” framstår som nästintill löjeväckande mot den bakgrund som ovan beskrivs.
Kan då inte länsstyrelsen genomföra sina uppdrag på jämställdhetsområdet med en organisation som inte är jämställd när det kommer till de anställda? Jo, det kanske skulle kunna vara möjligt även om det ”ser konstigt ut” och rentav utmanar mångas föreställning att jämställda organisationer presterar bättre och att de anställda mår bättre när fördelningen mellan män och kvinnor är något så när jämn. Kanske finns här förklaringen till att Länsstyrelsen Östergötland redovisar en betydligt högre personalomsättning än vad som råder för övriga statliga myndigheter?
Ska nu inte länsstyrelsen inom några år bli en myndighet helt utan manliga anställda kan ju till exempel de rekryteringsansvariga också låta manliga sökande i högre omfattning komma till anställningsintervjuer och inte som det skrivs i årsredovisningen att det främst är kvinnor som kallats till intervjuer trots att antalet sökande varit 60/40.
Problem som är något för den nya landshövdingen att ta tag i.
ADAN
Svar:
Förtjänst och skicklighet avgör
Tack för att du lyfter en viktig fråga. Vi tar den på största allvar och arbetar aktivt med att få en jämnare könsfördelning bland vår personal. Vi har sedan några år tillbaka arbetat, och arbetar fortfarande, med att anpassa våra annonser samt utforma dem för att vara mer inkluderande. Vi har även låtit en jämställdhetsexpert analysera vårt språk och våra annonser för lediga tjänster och funnit att de är könsneutrala. Vi undersöker lämpliga rekryteringskanaler samt arbetar med kompetensbaserad rekrytering för att undvika diskriminering.
Länsstyrelsen Östergötland har fått många nya uppdrag som resulterat i nyanställningar, vilket är mycket glädjande. Under 2017 hade vi en personalomsättning för nyanställd personal på 20 procent, något som är högre än staten totalt (14 procent). Dessutom ligger Länsstyrelsen Östergötland i en stark arbetsmarknadsregion med stor rörlighet under det senaste året.
I de yrkesgrupper som arbetar hos oss utbildar sig flest kvinnor, något som återspeglas i antalet kvinnor och män som söker våra tjänster. Vid urval för intervjuer arbetar vi efter förtjänst och skicklighet vilket innebär att den sökande med bäst meriter kallas och den mest meriterande av de intervjuade ska erbjudas tjänsten oavsett kön. Detta eftersom länsstyrelsen har särskilda krav att uppfylla enligt anställningsförordningen då vi är en statlig myndighet.
Vi ser gärna att fler män konkurrerar om våra tjänster och tar tacksamt emot goda råd om hur vi attraherar män att söka sig till oss.
Lisa Altsäter
tf HR-chef, Länsstyrelsen Östergötland