Konsumenter, vi måste bli bättre på att säga ifrån

Lyckas inte det får man ofta räkna med en timmes väntetid i telefonkö. Här fungerar utmattningstaktiken som ett effektivt sätt att trötta ut konsumenten som till sist kanske lägger på luren, menar insändarskribenten.

De företag som brukar utmärka sig finns bland annat inom bank-, telecom- och distributionsbranschen, menar insändarskribenten.

De företag som brukar utmärka sig finns bland annat inom bank-, telecom- och distributionsbranschen, menar insändarskribenten.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/Caisa Rasmussen/Emilie Holtet/TT

Insändare2024-02-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dags för konsumenterna att säga ifrån. Vem har inte drabbats av fel, krångel och ohederlighet vid köp av tjänster?

Att beställa en tjänst är oftast enkelt. Däremot många gånger svårt att rätta till fel då tjänsten inte motsvarar förväntningarna. De företag som brukar utmärka sig finns bland annat inom bank-, telecom- och distributionsbranschen. 

För att ta några exempel som jag personligen har erfarenhet av:

Swedbank tillämpar olika räntesatser för likvärdiga bolån. Den kund som av någon anledning inte förhandlat med banken får ofta betala onödigt hög ränta. Något bankerna tjänar stora pengar på, men som innebär förlust för den passiva låntagaren. Informationen om detta missförhållande borde vara bättre från Swedbank.

Telia har mycket att lära då det gäller personlig kontakt. Det verkar som att Telia förväntar sig att konsumenten på egen hand ska lösa eventuella problem. Lyckas inte det får man ofta räkna med en timmes väntetid i telefonkö. Här fungerar utmattningstaktiken som ett effektivt sätt att trötta ut konsumenten som till sist kanske lägger på luren. 

Ännu svårare är det att få mänsklig kontakt med Postnord. Ett personligt besked om försenad leverans var omöjligt att få efter en hel dags väntan på ett paket som aldrig kom. Svar på mitt klagomejl väntar jag fortfarande på. 

Alla vet att informatörer kostar pengar. Minskad personal innebär kostnadsbesparingar. Vinnare blir aktieägare och höga chefer som kan kvittera ut fantasilöner.

Som jag beskrivit, i dag är mycket osäkert men en sak är säker: Höga chefer har orimligt höga löner just för att ha ansvar. Är det möjligen för lätt att komma undan då saker och ting inte fungerar?