Varför bara sluta flyga – när maten gör större klimatavtryck?

Att flygresor utmålas som den största klimatboven är missvisande, säger insändarskribenten. 

Att avstå från djurbiffen kan i längden ge större klimatnytta än att avstå från flyget, säger insändarskribenten.

Att avstå från djurbiffen kan i längden ge större klimatnytta än att avstå från flyget, säger insändarskribenten.

Foto: Sandra Lindblom

Insändare2025-07-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Allt förnuft säger att vi måste minska flygandet" (24/6): 

De flesta svenskar flyger sällan. Men alla äter – flera gånger om dagen. Ändå är det flygresor som ständigt utmålas som den största klimatboven. Det är missvisande.

Sverige ligger bland topp sex länder i världen med störst klimatpåverkan ”tack vare” vårt höga intag från kött och mejeriprodukter. Enligt forskningen står den dagliga konsumtionen av animalier ofta för större och mer långvariga utsläpp än en årlig flygresa till Europa.

Med andra ord: Att gång på gång peka ut flyget, men samtidigt tiga om köttet, är inte seriös klimatdebatt – det är selektivt tänkande. Vill vi minska våra utsläpp på riktigt, måste vi våga se den totala bilden. Maten är inte ett känsligt undantag – den är en av våra största utsläppskällor.

Visst ska vi flyga mindre. Men varför stanna där? Det är obegripligt att klimatengagemang så ofta stannar vid semesterresor – medan vardagsvanor med mycket större påverkan lämnas ifred. Det handlar inte om att välja mellan att avstå flyg eller animaliskt kött – det handlar om att ta ansvar för båda. Att avstå från djurbiffen kan i längden ge större klimatnytta än att avstå från flyget. Det borde vi våga säga högt. Sammanfattningsvis: Vill vi på riktigt ta itu med klimatkrisen, måste vi våga prata om det som verkligen väger tyngst – även när det ligger på tallriken.