Svar pÄ insÀndaren "Allt förnuft sÀger att vi mÄste minska flygandet" (24/6):
De flesta svenskar flyger sĂ€llan. Men alla Ă€ter â flera gĂ„nger om dagen. ĂndĂ„ Ă€r det flygresor som stĂ€ndigt utmĂ„las som den största klimatboven. Det Ă€r missvisande.
Sverige ligger bland topp sex lĂ€nder i vĂ€rlden med störst klimatpĂ„verkan âtack vareâ vĂ„rt höga intag frĂ„n kött och mejeriprodukter. Enligt forskningen stĂ„r den dagliga konsumtionen av animalier ofta för större och mer lĂ„ngvariga utslĂ€pp Ă€n en Ă„rlig flygresa till Europa.
Med andra ord: Att gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng peka ut flyget, men samtidigt tiga om köttet, Ă€r inte seriös klimatdebatt â det Ă€r selektivt tĂ€nkande. Vill vi minska vĂ„ra utslĂ€pp pĂ„ riktigt, mĂ„ste vi vĂ„ga se den totala bilden. Maten Ă€r inte ett kĂ€nsligt undantag â den Ă€r en av vĂ„ra största utslĂ€ppskĂ€llor.
Visst ska vi flyga mindre. Men varför stanna dĂ€r? Det Ă€r obegripligt att klimatengagemang sĂ„ ofta stannar vid semesterresor â medan vardagsvanor med mycket större pĂ„verkan lĂ€mnas ifred. Det handlar inte om att vĂ€lja mellan att avstĂ„ flyg eller animaliskt kött â det handlar om att ta ansvar för bĂ„da. Att avstĂ„ frĂ„n djurbiffen kan i lĂ€ngden ge större klimatnytta Ă€n att avstĂ„ frĂ„n flyget. Det borde vi vĂ„ga sĂ€ga högt. Sammanfattningsvis: Vill vi pĂ„ riktigt ta itu med klimatkrisen, mĂ„ste vi vĂ„ga prata om det som verkligen vĂ€ger tyngst â Ă€ven nĂ€r det ligger pĂ„ tallriken.