Kungsbergsskolan – idén som inte blev verklighet

Det har i princip inte skett någon marknadsföring av Kungsbergsskolan efter beskedet i november om skolans ovissa framtid. Hur ska då elever och föräldrar veta att skolan finns och är valbar, skriver en besviken lärare.

De allra flesta av oss är ändå kvar till slutet, trots hela den här cirkusen, för elevernas skull, skriver en lärare på Kungsbergsskolan.

De allra flesta av oss är ändå kvar till slutet, trots hela den här cirkusen, för elevernas skull, skriver en lärare på Kungsbergsskolan.

Foto: Dennis Petersson

Insändare2023-02-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartiklarna "Kungsbergsskolans högstadium läggs ner" (9/2) och "En enda elev sökte: Rimligt att vi prioriterar" (9/2): 

Mycket hinner onekligen att hända under ett lärarliv i Linköpings kommun. Under mina fem år som lärare har jag redan hunnit vara med om två nedläggningsprocesser av högstadieskolor, först Skäggetorpsskolan och nu Kungsbergsskolan, som startats upp och nu läggs ner inom loppet av ett läsår. 

När jag började jobba på skolan i augusti var visionen att nybyggda Kungsbergsskolan skulle bli den största högstadieskolan i stan med över 900 elever 2026. Vi lärare skulle utgöra en kärngrupp som skulle vara med och utveckla verksamheten, som skulle växa och bli större med åren, sades det. 

I november fick vi veta att skolans framtid var högst oklar, och de var inte tydliga med om det var verksamheten i sig eller själva skolbygget som skulle sättas på paus. Att man från ett år till ett annat svänger så kapitalt i sina prognoser tyder på att det har begåtts fel i beräkningarna av elevunderlaget. 

Självklart blir det då svårt att rekrytera ny lärarpersonal om man inte ens kan säga något om hur nästkommande läsår ser ut. Det har i princip inte heller skett någon marknadsföring av Kungsbergsskolan efter beskedet i november om skolans ovissa framtid. Hur ska då elever och föräldrar veta att skolan finns och är valbar? Jag tycker att det är tråkigt att Elias Aguirre inte ger tydlig bakgrundsinformation till det minimala söktrycket i det preliminära skolvalet, när han intervjuas i Corren. Snarare används siffrorna som en enkel ursäkt till att skolan inte längre behövs. 

Vi har föräldrar såväl som elever som är jättenöjda med skolan, men i Correns intervju med Elias säger han att "föräldrarna har förstått att Kungsbergsskolan inte är framtiden" och att man söker sig till platser där det finns en "stabil lärarkår". Jag håller inte med om det. Jag kan utifrån egen erfarenhet säga att stabilare och tryggare lärarkår har sällan skådats, med tanke på omständigheterna. Det har dessutom varit krävande att starta upp en ny verksamhet från grunden. De allra flesta av oss är ändå kvar till slutet, trots hela den här cirkusen, för elevernas skull.

Elin Wallman, lärare

Svar från Linköpings kommun:

Det är verkligen inte lyckat att starta och stänga en skola inom ett läsår. Samtidigt kvarstår faktumet att elevkullarna är mindre än vad man räknade med när beslutet om att öppna Kungsbergsskolan 7–9 togs år 2021. Varför det blivit så är en fråga för sig, men görs inget står vi med tomma platser som tar upp resurser som annars kan gå till personal i skolan. I värsta fall skulle det kunna leda till nedläggningar av andra mer etablerade skolor. 

Det är en anledning till att det planerade nybygget Nya Kungsberget nu granskas. När Kungsbergsskolan 7–9 startades var det tydliga målet att så småningom kunna flytta in i de nybyggda lokalerna. När osäkerheten ökar angående nybyggnationen påverkar det självklart känslan av framtidstro bland sökande elever, vilket jag också sagt tidigare.

Den här osäkerheten har även påverkat personalen, och man har tappat både rektor och några lärare under årets gång samt haft svårt att rekrytera. När det gäller skolans personal har du och dina kollegor gjort en stor insats under det senaste året! Det är ingen liten uppgift att starta en skola, men ni har klarat det och gjort det på ett otroligt bra sätt. Ingen skugga över er.

Elias Aguirre, kommunalråd (S)