LL: Anslagen till biblioteken måste öka

Insändare2022-07-13 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en insändare 6/7 framför signaturen ”Simon” sin besvikelse över att huvudbiblioteket har så lite öppet under sommaren. Svar ges inte av den ansvariga politikern utan av bibliotekschefen, som redovisar att man gör så gott man kan inom de ramar som ges i kommunens budget. 

Bibliotekens öppettider är en politisk resurs- och policyfråga, ansvaret ligger på politisk nivå. Det är inte rimligt att politiskt ansvariga återkommande skickar fram tjänstepersoner att svara på frågor som i grunden handlar om politiska prioriteringar av ekonomiska medel. Det förfarandet är ett tecken på brister i styrning och organisation inom kommunen.

Kunskap är centralt i vårt samhälle. Det är kontinuerlig kunskapsuppbyggnad som förklarar mycket av vårt välstånd. Biblioteket är en kunskapsborg. Linköpingslistan prioriterade kulturen i vår budget 2022 med 20 miljoner, en budget som var fullt finansierad. Om man lagt stora resurser på en biblioteksbyggnad och bokinköp är det slöseri med begränsade öppettider.

Låt biblioteken vara öppna längre, håll en lägre servicenivå under vissa tider istället för att stänga helt. För att göra detta möjligt måste anslagen till biblioteksverksamheten öka.