Mammans krav: "Min dotter är inte trygg i skolan – ta ert ansvar"

Ni kan inte luta er tillbaka med era fina titlar och höga löner och tro att era befattningar inte kräver något av er – att ni bara kan putta ansvaret nedåt, skriver en mamma.

Linköpings kommun har en utbildningsförvaltning som inte ser till att skolorna har de förutsättningar som krävs för att driva en skola som är trygg, där eleverna har möjlighet att ta till sig kunskap, där pedagogerna faktiskt mår bra och känner att de kan göra ett bra jobb, skriver en mamma. Flickan på bilden har inget med insändaren att göra.

Linköpings kommun har en utbildningsförvaltning som inte ser till att skolorna har de förutsättningar som krävs för att driva en skola som är trygg, där eleverna har möjlighet att ta till sig kunskap, där pedagogerna faktiskt mår bra och känner att de kan göra ett bra jobb, skriver en mamma. Flickan på bilden har inget med insändaren att göra.

Foto: Agnes Ganestål/Janerik Henriksson/TT

Insändare2025-05-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Läraren: Jag har fått nog – behandlas som skräp” (9/5) och ”Mammans ilska: Nya buskar – ett hån mot barnen som tagit skada” (6/5):

Båda dessa insändare är riktigt bra skrivna och om man funderar lite härrör de till samma problem. 

Jag har under förra veckan varit i kontakt med utbildningsförvaltningen i Linköpings kommun och jag känner mig bedrövad, ledsen, arg och superfrustrerad över det bemötande jag fick. Det jag hör i kontakten är att direktörer och avdelningschefer inte vill ta sitt ansvar, de lägger allt ansvar på respektive rektor – när de borde inse att själva problemet kan vara större än en rektor klarar av att reda ut.

I skollagen står det: Arbetsmiljö 3 § Alla elever ska tillförsäkras en skolmiljö där utbildningen präglas av trygghet och undervisningen av studiero. Med studiero avses att det finns goda förutsättningar för eleverna att koncentrera sig på undervisningen. Huvudmannen ska säkerställa att det på skolenheten bedrivs ett förebyggande arbete som syftar till att skapa trygghet och studiero. Vad gäller om det visar sig finnas brister i verksamheten? Om det kommer fram att det finns brister i verksamheten ska huvudmannen se till att nödvändiga åtgärder vidtas. Det gäller oavsett om bristerna framkommer i samband med det systematiska kvalitetsarbetet, genom klagomål eller på annat sätt. 

Ovan läser jag att det är utbildningsförvaltningen som faktiskt har ansvaret för att våra barn är trygga i skolan, att de inte upplever panik i klassrummet på grund av stök. För om verksamheten inte lever upp till ovan lagar är det huvudmannens ansvar att tillse att det åtgärdas.

Jag har en dotter på Vist skola. Det jag ser brister absolut mest är tryggheten. Efter att jag läst de senaste insändarna i Corren skulle jag nog vilja peka på systemfel inom skolan. Det jag ser är att Linköpings kommun har en utbildningsförvaltning som inte ser till att skolorna i kommunen har de förutsättningar som krävs för att driva en skola som är trygg, där eleverna har möjlighet att ta till sig kunskap, där pedagogerna faktiskt mår bra och känner att de kan göra ett bra jobb. 

Utbildningsförvaltningen i Linköpings kommun, det är dags att ni tar ert ansvar, att ni steppar upp och ser till att era skolor får förutsättningar att göra sitt jobb. Ni kan inte luta er tillbaka med era fina titlar och höga löner och tro att era befattningar inte kräver något av er – att ni bara kan putta ansvaret nedåt. Det är faktiskt ni som måste ta ert ansvar!

Fotnot. Linköpings kommun kommer att svara på insändaren.