Matsvinnet på färjan tog priset

Måste det serveras hundratals rätter på en buffé? undrar insändarskribenten.

Insändarskribenten hoppas att maten som slängdes i alla fall blir biogas.

Insändarskribenten hoppas att maten som slängdes i alla fall blir biogas.

Foto: Heiko Junge/TT/arkiv

Insändare2019-10-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag undrar vilka som är värst på att slänga mat. Restauranger, skolor eller privatfamiljer. 

Jag tror jag har upplevt de värsta. Gjorde en resa med Ålandsfärjan från Stockholm. En fin upplevelse med god och mycket mat samt fin underhållning. 

Efter en enastående lunchbuffé hade jag tillfälle att se när personalen dukade av buffén. Allt som var kvar, ibland rätter som var orörda, kastades i soppåsar. Jag frågade " kan ni inte spara något". Till svar fick jag att det var inte tillåtet att återanvända sådant som hade stått framme. 

Jag förstår att Rederiet bara följer lagen, det är inget att säga om. Men måste man servera hundratals rätter varav många inte går åt? Är det av konkurrensskäl? Man kanske i stället kunde servera mindre men svenskt. Jag vet inte var maten kommer ifrån men mycket är säkert importerat. 

Jag hoppas att all mat som slängs åtminstone blir biogas. Den här resan var bara en av hundratals resor som förmodligen fungerar likadant. Det är för min del slut att resa med företag som så ansvarslöst behandlar maten.

Göran Olsson