Svar på "Kärnkraft kan inte vara framtiden", 20/6.
Nej, Gun Traneus, vi äldre som förespråkar kärnkraft har inte glömt, i stället har vi lärt oss. Vid tiden för kärnkraftsomröstningen var jag ordförande i Naturskyddsföreningen i Linköping och starkt engagerad i kampen mot kärnkraft, men tiden gick, jag lärde mig mer och mer och till slut lämnade jag Naturskyddsföreningen för dess dogmatiska kärnkraftsmotstånd.
Den metod för lagring av utbränt kärnkraftsbränsle som vi Sverige arbetat med har anammats av Finland, som nu bygger en anläggning, och jag är övertygad att även vi kan klara samma sak.
Om man med olycka menar en händelse, som medför att någon dör eller skadas, så inträffade det inte någon olycka i Harrisburg, däremot ett stopp som blev mycket kostsamt för ägaren av kraftverket.
Olyckan i Tjernobyl berodde på en undermålig design, som aldrig skulle kunnat bli godkänd i Väst, och på en rad extrema handhavandefel. Enligt FN-organet UNSCEAR ledde olyckan till 63 dödsfall, varav 16 i sköldkörtelcancer orsakade av att staten försökte mörklägga olyckan och inte delade ut jodtabletter. I övrigt har inga hälsoeffekter kunnat härledas från olyckan enligt rapporten.
Hur är det då med alternativen?
I Sverige kan inte el från solpaneler ge någon effekt, då den mest behövs, det vill säga på vintern. I soligare trakter är det inte heller så enkelt. Kalifornien exporterar solel till grannstaterna på dagen och importerar el från kolkraftverk på natten.
Vindkraftens största problem är dess stora variation. Vissa tider blåser det för fullt överallt och andra tider är det stiltje i hela landet. Vi kan inte heller förlita oss på sol och vind från andra länder i Europa. Nätterna har vi gemensamt och ibland är det stiltje överallt. Boken "Klimatnyckeln" av Joshua S. Goldstein och Staffan A. Qvist ger ett exempel. Veckan 16–23 februari 2018 var kall. Om vi då haft installerad vindkraft fem gånger större än den som fanns den veckan och kompletterat med batterier för att tillsammans ge den energi som kärnkraften gav, skulle batteriinstallationen kostat minst 2 000 miljarder kronor. Då har vi ändå antaget att batterierna var fulladdade när veckan började.
Utbyggnad av vattenkraft skulle ge obotliga skador på den lilla rest av fria vatten som återstår och kan inte accepteras.
Utsläpp av växthusgaser fortsätter att öka globalt. För att vända trenden är en massiv utbyggnad av kärnkraften oundviklig!
Gösta Törnkvist