”Det är riktigt bra att vara ung i Mjölby.” Reklamen illustreras med leende barn i tioårsåldern, och kanske är det så glatt för den åldersgruppen. För barn i förskoleåldern är situationen inte lika rolig. Sedan år 2003 saknas nämligen en kommunal öppen förskola, och därmed naturliga mötesplatser för barn och föräldrar.
Den öppna förskolan lades ner av besparingsskäl med hänvisning till att de flesta barn har rätt att gå i vanlig förskola. Kommunen hävdar att det är svårt planera en öppen verksamhet, och att det handlar om ett litet antal barn. Det är en underlig inställning eftersom det fungerar på många andra håll i landet och länet.
Enligt Skolverkets statistik fanns det i fjol 233 barn i åldern 1–5 år som inte var inskrivna i förskola i Mjölby kommun. Därtill kommer de 297 barn som föddes under året, samt att den öppna förskolan kan komplettera vanlig förskola för deltidsbarn. Det finns alltså hundratals barn och familjer som kan vara aktuella för en öppen förskola, om de bara gavs möjlighet.
En öppen förskola ska enligt Skolverket vara en mötesplats både för barn och vuxna. Detta bortser Mjölby kommun helt ifrån. En öppen förskola kan inte ersättas av en vanlig förskola, eftersom den också ska finnas för föräldrarna. Många känner sig ensamma under föräldraledigheten, men öppna förskolan kan bryta isolering och öka välbefinnandet. Föräldrar som mår bra kan lättare vara bra föräldrar till sina barn.
I dag erbjuder Svenska kyrkan öppen verksamhet i kommunen. En gång i veckan finns Familjecentralen i Mjölby, Skänninge och Mantorp. Det är ett mellan Svenska kyrkan, BVC och kommunen och hålls i kyrkans lokaler. Vår familj besöker kyrkans verksamhet med stor glädje, och som varande anställda och ideella i kyrkan är det självklart för oss. För de som tillhör en annan religion eller av andra skäl inte är bekväma med att delta i kyrkans verksamhet, saknas dock naturliga mötesplatser. Detta i ett samhälle som präglas av mångkultur och i en kommun som går i bräschen för att vara riktigt bra för unga.
Förskolorna är under hård press. Familjer som väljer andra alternativ för sina barn än en heltidsplats på förskolan bidrar till att lätta på trycket, men får inget tillbaka. Det har inte gjorts någon utredning om öppen förskola i Mjölby kommun sedan 2007, men det är hög tid nu. Om föräldrar kunde vara trygga med att det många dagar i veckan fanns en öppen förskola att gå till, hade kanske fler vågat välja bort eller senarelägga förskolestarten. Barn och vuxna hade kunnat mötas över språk- och kulturgränserna, sociala kontakter hade kunnat främjas och fler barn hade fått möjlighet att möta andra barn i trygg närvaro av sina föräldrar.
Men då krävs en kommun som vill göra allvar av att vara riktigt bra för unga, och politiker som vill satsa på de små barnen.
Det hoppas jag få se efter höstens val.
Thérèse Eriksson,
beteendevetare och förälder