Mjölkkon utför viktiga ekotjänster

I köttdebatten bör man göra skillnad på beteskött och spannmålsbaserat kött, påpekar skribenten.

I köttdebatten bör man göra skillnad på beteskött och spannmålsbaserat kött, påpekar skribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2019-08-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våra kor ger oss kött och mjölk, dessutom äter de gräs i stora mängder. Gräset de äter binder koldioxid. De betar på marker som inte kan användas till annan odling, men en bra betesmark binder mer koldioxid per år än motsvarande skogsareal. Dessutom hålls landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden. En betesmark har ett omfattande ekosystem där många djur och växter är beroende av att marken betas.

Vi odlar vinterfoder till korna på våra gräsvallar. Det är åkrar som får ligga oplöjda i tre år och där mikrolivet i jorden är omfattande. Ett väl fungerande mikroliv i jorden är en förutsättningen för att näring skall kunna transporteras från jorden till det som odlas. Vi kan inte få mer näring i maten än vi har jorden. För att gynna mikrolivet gödslar vi gräsvallen med flytgödsel från våra kor och när vi bryter gräsvallen sprids gödselstacken över arealen innan den plöjs ner för att återgiven påbörja en ny växtföljd: raps, havre eller vete samt därefter på nytt tre år med gräsvall.

Våra vallar skördas var sjätte vecka under växtsäsongen vilket ger tre till fyra skördar, varje skörd innehåller stora mängder gräs. Det där gräset som vuxit och bundit koldioxid. Våra kor är oerhört viktiga med sina ekotjänster som de utför. Korna har ingen aning om att det är ekotjänster de utfört. De är nöjda med att göra det som kor gör. De äter gräs, idisslar och är sina egna små biogasanläggningar som kan omvandla gräs till mat, hålla landskapet öppet och ge oss mjölk, smör och ost och kött som vi kan äta.

Utan korna är vi hänvisade till handelsgödsel för att gödsla åkarna, något som är oerhört resurskrävande att framställa och något som på sikt utarmar jorden. Även när vi odlar grönsaker är vi beroende av ett rikt mikroliv i marken för att få näring till våra grönsaker. Gödseln är bondens guld, något som vi använt i tusentals år för att föra näring till jorden.

Däremot är spannmålsbaserad köttproduktion mer problematisk eftersom man ger djuren spannmål som odlats som djurföda och endast ger en skörd per år. Koldioxidinlagringen i denna skörd blir då väldigt begränsad. Naturligtvis får man gödsel även av dessa djur men ekotjänsterna blir begränsade. Det är viktigt att debatten om kött skiljer på beteskött och spannmålsbaserat kött.

Marie

östgötsk mjölkbonde

Läs mer om