När AI vet allt – vad ska vi då kunna?

Kanske handlar utbildning mindre om att samla kunskap och mer om att utveckla omdöme, etik och ansvar, säger insändarskribenten.

AI förändrar vad som upplevs som värdefullt, säger insändarskribenten.

AI förändrar vad som upplevs som värdefullt, säger insändarskribenten.

Foto: Tara Winstead/Pexels

Insändare2025-07-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på krönikan "Vi 30-plussare måste ha en plan – annars är det kört" (27/6):

Jag läste Edvard Hollertz krönika med igenkänning. Jag är över 60, men det han skriver gäller många av oss mitt i yrkeslivet. AI förändrar inte bara vad som är effektivt – det förändrar vad som upplevs som värdefullt. Och det sker snabbt.
Vi använder idag AI – genom systempromtar – för att sammanställa och analysera stora mängder avancerad information från olika källor. Det som tidigare krävde flera personers, ibland hela avdelningars arbete under veckor – att läsa rapporter, jämföra siffror, göra beräkningar, skapa diagram, bygga prognoser och dra slutsatser – kan nu ofta göras på några minuter. Det ersätter inte det mänskliga omdömet, men frigör tid till det vi gör bäst.


Expertfunktioner som tidigare krävde specialister inom bank, industri eller offentlig sektor har blivit mer tillgängliga för fler. Det väcker också en större fråga: När AI kan ge oss det senaste och mest relevanta direkt – vad innebär det då för framtidens lärande? Kanske handlar utbildning mindre om att samla kunskap och mer om att utveckla omdöme, etik och ansvar.
AI hjälper oss att se mönster, insikter och idéer – som vi, i alla slags grupper, sedan kan analysera och diskutera tillsammans. Men tekniken är inget facit. Den förutsätter att vi som människor styr användningen med omdöme, etik och sammanhang.