Huruvida kommunerna Motala, Finspång, Linköping och Norrköping har ytterligare vargar utöver revirvargarna är oklart men ej omöjligt.
Under 2019 finns en rad incidenter med vargattacker på nötkreatur, får och hundar väl dokumenterade. Att en stor otrygghet spridit sig bland landsbygdens befolkning blev tydligt åskådliggjort vid den informationsträff som ”Nätverk för trygg landsbygd i Norra Östergötland” genomförde i Hällestad församlingshem måndagen 27 januari.
Många var de som vittnade om vargattackernas offer bland tamboskap och den frustration som känns när myndigheter inte vidtar några konkreta åtgärder för att minska rovdjurens framfart. Att vargarna dessutom visar prov på ett beteende som visar att de saknar naturlig rädsla för människor ökar otryggheten samt rädslan att vargen kan attackera människor.
Hur länge ska denna tillväxt av rovdjur som orsakar landsbygdsbefolkningen så mycket obehag få fortgå? Hur länge ska det dröja innan ansvarig myndighet vågar fatta beslut som innebär att landsbygden upplevs som tryggare? Hur länge ska det dröja innan Länsstyrelsen i Östergötland vågar trotsa en minoritet av vargförespråkare som sannolikt ej är bosatta i vargreviret?
Problematiken med en alltför stor vargstam i norra Östergötland kan inte lösas på annat sätt än en omfattande skyddsjakt. En avskjutning på sex av revirets sju till åtta vargar är att rekommendera. Därefter måste en noggrann utvärdering ske som avgör fortsatta åtgärder för vargstammen i Östergötlands norra delar.
Dan Franzén