Onödiga kostnader för alla

Insändare2022-07-27 14:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Baroniet överklagar sanering av gruvhål

Jag skriver detta i egenskap av granne med Carlanders och Baroniet samt kommunmedborgare i Åtvidabergs kommun. Det är inte en partsinlaga.

Det verkar för mig som att det gått troll i diskussionen. Juridiken är snårig och ansvarsfördelningen är därmed oklar. Tyvärr verkar det som att prestige är en bidragande orsak till att tvisten dragit ut på tiden. En storm i ett vattenglas: att två så stora parter som Åtvidabergs kommun och Baroniet inte kan medverka till att lösa detta problem utan att det hamnar i massmedia. Jag tycker detta är en stor prestigeförlust för bägge parter.

Tvisten orsakar onödiga kostnader för samtliga inblandade och tar kraft och fokus från det parterna egentligen ska/vill använda sin tid till.

Jag tycker parterna snarast ha ett möte där prestige och grävande i vem som är ansvarig ska ersättas av det goda omdömet och sunt förnuft. Förslag till agenda på mötet:

1.Vad behöver göras: provtagning, bortforsling, sanering, återställande…? 2. Vad kostar respektive åtgärd? 3. Hur ska kostnaderna fördelas?

Sannolikt är åtgärdernas totala kostnad mindre än kostnader för den tid som läggs ner på denna tvist, juristkostnader och kostnader för det kraftdrenage som dessa hittills olustiga diskussioner förorsakat. Att lösa denna tvist medför att kommunen kan fokusera på sina egentliga åtaganden: skola, välfärd, omsorg, Baroniet kan ägna sig åt sin verksamhet och Carlanders kan få sin tomt i ordning istället för att som nu vara ett upplag för skrot och jordmassor, vilket skämmer Mormorsgruvan som ju är ett Ekomuseum och skall vara en god PR för turismen i kommunen.

Så min önskan till parterna: Kom till ett snabbt och vettigt avslut med en rimlig kostnadsfördelning. Det mår alla bra av och frigör tid för viktigare och mer konstruktiva saker! 

Jag säger som Bamse: ”Den som är stor skall vara snäll!”